Dla 3 osobowej rodziny auto świetne. Zwinne o podwyższonym zawieszeniu i super automatycznej skrzyni biegów z silnikiem benzynowym niemal 120 konnym - lepszego wyboru chyba nie ma (testowałem przed zakupem Opla Mokke, Suzuki GrandVitara i Peugeota 2008)
Jednostka benzynowa, którą posiadam ma niemal 120 KM radzi sobie bardzo dobrze z takimi gabarytami auta. Silnik cichy fajnie wkręca się w obroty w połączeniu ze skrzynią EDC.
Największe zaskoczenie pozytywne to skrzynia biegów. Automat EDC poprostu genialny. Gdy trzeba przyspieszyć fajnie redukuje biegi przez co Captur jest dynamiczny a skrzynia płynnie zmiania biegi praktycznie bez zauważenia. Fajną możliwością jest zmiana na skrzynie ręczną a raczej półautomayczną - można samemu regulować dźwignią góra/dół biegi - fajnie zwłaszcza zimą jak jest problem z wyjechaniem z zaspy.
Auto dobrze trzyma się drogi a i nieźle radzi sobie po drogach leśnych i gruntowych. Niestety miałem tylko kilka razy okazję jeździć polą droga ale zawieszenie bardzo dobrze radzi sobie z nierównościami a pokonanie wysokich krawężników to pikuś.
Widoczność do przodu bardzo dobra. Trochę gorzej jest z widocznością do tyłu. Mimo dużych lusterek bocznych przeszkadzają nieco słupki tylne i mała szyba tylna - prawdopodobnie względy bezpieczeństwa zmusiłu do zastosowania takich słupków. Pomagają w znacznym stopniu czujniki cofania.
Auto bardzo ładne stylistyczne. Wewnątrz bardzo ciche i niemal przy większych prędkościach nie daje się słyszeć szumu powietrza. Bardzo dobrze wyprofilowana opływowość i sylwetka robi wrażenie.
Auto dośc dobrze wentyluje i szybko się nagrzewa. Mozna byłoby lepiej rozmieścić nadmuchy na przednią szybę. Ogólnie przy mrozie i zaszronionych szybach przy opcji max auto rozmraża się w ciągu 5 minut
Dla naszej 3 osobowej rodziny auto ma wystarczającą miejsca. Praktycznie 3 dosorosłw osoby (14 letni syn) podróżują wygodnie. Pozycja za kierownicą wygodna z dobrą widocznością oraz możliwością regulacji kierownicy, siedziska czy oparcia. Podróż na wakacje poradziliśmy sobie bez dodatkowego mocowania bagażnika dachowego jaki kupiliśmy dodatkowo w promocji u dilera.
Auto ciche i przy prędkościach ponad 120 km/h jest dobrze wyciszone i nie dobiegają z zewnątrz wieksze szumy i odgłosy. Silnik racuje ciecho ale to benzyna więc chyba standard.
Spalanie na poziomie 6,5 litra na 100 km w trasie (bez wączonego trybu eco) i 7,5 litra na 100 km w mieście. Poza tym nic więcej co do kosztów nie było (no może płynem do spryskiawcaay)
Jak za tak wyposażone auto koszt 78 tyś jest bardzo dobre. Dostaliśmy automatyczną skrzynie biegów, kartę hands free - rewawlacja, automatyczną klimatyzację i czujniki deszczu i świateł. Wszystko co anm potrzeba.
Z autem jak na razie nic się nie działo. Żadnych nawet najdrobniejszych usterek. Wszysstko działa bez najmniejszwego problemu. Nić tylko lac paliwo i cieszycc się z jazdy Capturem
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 ENERGY TCe 118KM 87kW