Ocena kierowcy - Renault Captur I Crossover Facelifting

Lymon, 5 lat temu
Silnik 0.9 Energy TCe 90KM 66kW
Rok produkcji 2018
Renault Captur I Crossover Facelifting 0.9 Energy TCe 90KM 66kW 2017-2019 - Oceń swoje auto
Karoseria : Auto jest znacznie większe w środku niż się wydaje
Mały, ekonomiczny samochód, a sprawia, że ludzie oglądają się na ulicy. Wbrew pozorom, to "nadmuchane Clio" może być niezłym autem na codzień dla rodziny.
0,9 zaskakuje dynamiką, choć oczywiście nie jest to demon prędkości. W jeździe miejskiej radzi sobie świetnie, a poza miastem - nie najgorzej.
Jest ok; czasami wsteczny trzeba wbić na dwa razy
Auto zapewnia całkiem niezły komfort resorowania, na zakrętach trochę się przechyla. Układ jezdny jest moim zdaniem nastawiony bardziej na komfort, aniżeli szybkie pokonywanie ciasnych łuków
Samochód jest świetny! Jest na tyle nieduży, aby okazać się doskonałym pojazdem na codzienne dojazdy miejskie, korki, ciasne parkingi etc. Równocześnie jest na tyle przestronny, że nam służy jako samochód rodzinny. Bagażnik jest całkiem spory i bardzo praktyczny: ma podwójną podłogę i przesuwaną (i oczywiście składaną) kanapę
Byłoby bez zarzutu, gdyby nie przednie słupki - potrafią zasłonić pole widzenia. Trzeba na to uważać.
Tu jest pole do popisu dla Captura! Wysoka pozycja za kierownicą bardzo mi odpowiada - sprawdza się to szczególnie w mieście; łatwiej się manewruje, więcej widać, łatwo się wsiada. Obsługa bez zarzutu, poza systemem info-rozrywki - jest przestarzały i czasami ma gorsze dni :) Fabryczny zestaw głośnomówiący działa ok, ale jakość połączeń jest taka sobie. Schowek przed pasażerem w formie szuflady - super! Schowek na górze deski rozdzielczej - idealny na portfel - super! Kieszenie w drzwiach wystarczające. Odparowywanie szyby oraz ogrzewanie i wentylacja wnętrza działają nad wyraz sprawnie. Ogromny plus, to isofix na przednim fotelu. Przesuwna i składana kanapa bardzo zwiększa możliwości załadunkowe tego auta. I jeszcze jedna rzecz, którą wybitnie doceniam: ledowe światła do jazdy dziennej, które po liftingu mają taki charakterystyczny, zakrzywiony kształt, nie dość że wyglądają nieziemsko, to również świecą bardzo mocno. Jest to o tyle ważne, że w nieco pochmurniejsze dni, światła dzienne Captura naprawdę spełniają swoją funkcję. Dodatkowo, ku mojemu zaskoczeniu, w trybie dziennym świecą również tylne lampy, co jest dość niespotykane.
Jak pisałem wcześniej - wszystko działa bardzo sprawnie i szybko nagrzewa, wentyluje i odparowuje szyby
Kabina jest bardzo przestronna jak na tę klasę samochodu. Z tyłu też jest nieźle. Ponieważ siedzi się wyżej, to nogi mają dobrą pozycję. Mam 178 cm wzrostu i z tyłu nie narzekam na brak miejsca nad głową
Podobno jest nieźle, ale ponieważ wcześniej jeździłem wybitnie cichym samochodem, więc wyciszenie oceniam na bardzo przeciętne
Auto mam w leasingu i na 4 letniej gwarancji. Póki co jest ok
Moim zdaniem Captur jest bardzo sensowną ofertą dla kogoś, kto szuka niedrogiego 5 osobowego samochodu. Dla mnie ważne było, aby samochód zapewniał wysoką pozycję za kierownicą i ciut większy prześwit niż standardowy. I właśnie dlatego wybrałem Captura. I jeszcze jedno: ten samochód wygląda na droższy niż jest w rzeczywistości :)
Byłoby doskonale, gdyby nie głupia usterka jakiegoś czujnika. Wymieniono na gwarancji i spokój
Póki co jest świetnie! :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 0.9 Energy TCe 90KM 66kW [l/100km]

6,8