Ogólnie to niezły samochód za nieduże pieniądze. Być może mój egzemplarz jest trochę wadliwy, ale w tej chwili to już wiem co może mi się popsuć i raczej nic mnie przykrego w trasie nie powinno zaskoczyć. Ogólna ocena dobra
Slinik troche za mało elastyczny i trochę za słaby, zwłaszcza na gazie i przy pełnym obciążeniu.
Skrzynia biegów działa bez zarzutów. Dwalata temu wymieniłem docisk sprzęgła i nie narzekam.
Francuz... zawieszenie dobrze radzi sobie na naszych "równych" drogach, nawet obciążony nie dobija. Właśnie dzisiaj wstawiłem do warsztatu, bo się półoś zużyła i tulejki na wahaczu. Ogólnie to nieźle.
Widoczność dobra, może troche tylny słupek przeszkadza. Jak dla mnie trochę za wysoko siedzę, a niestety nie mam regulacji.
Wszystko na swoim miejscu, fotele bardzo wygodne, nie za miękkie i nie za twarde. Przełaczniki pod ręką.
W zimie upał, latem też...
Miejsca jak na tę klasę jest na prawdę wystarczająco zarówno z przodu jak i z tyłu, nawet pięć osób się zmieści. bagażnik też jest sporych rozmiarów. Bez większych problemów można się zapakować na wakacje w cztery osoby.
Może to już wina tłumika nieoryginalnego, albo po prostu ten typ w tym wieku tak ma. Przy większej prędkości za duży hałas.
Renia pali w mieście, zwlaszcza zimą trochę sporo (ok. 14 l/100km.). w trasie przy mniej więcej stalej prędkości 120km/h ok. 8- 9 l. Naprawy nie są bardzo drogie. Moim zdaniem porównywalne ceny części z z niemcami.
Cena do jakości idzie ze sobą w parze.
Często przepalające się wszelkiego rodzaju żarówki, niekontaktujące żaróweczki w desce rozdzielczej i liczniku. Elektryka nie jest najmocniejszą stroną Reni.
Poważne usterki zdarzają się. Np. u mnie już drugi raz wymieniano bendiks. Poza tym sprzegło, Maglownica ciekła i to sporo (simeringi), teraz półoś, wymieniłem chłodnicę latem (przeciekała),pompa wody wtrasie mi poszła, tarcze hamulcowe i często klocki
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 i 75KM 55kW