Ocena kierowcy - Renault 19 II Hatchback

wazon, 18 lat temu
Silnik 1.7 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1994
Renault 19 II Hatchback 1.7 i 75KM 55kW 1992-1995 - Oceń swoje auto
Ogólnie autko godne polecenia; z zadbanego można się długo pocieszyć, nie powinno zawodzić
Oszczędny, na biegach 1 - 3 dynamiczny, choć na papierze wygląda to dość krucho; moment obrotowy od 2750 obrotów daje odczuwalne przypieszenie na niższych biegach. Generalnie bezawaryjny; Pracuje grzecznie; uszczelka pod głowicą ulega przpaleniu; układ chłodzenia wymaga zadbania - tendencja do osadzania się rdzawego szlamu.
U mnie precyzyjna, ale miałem okazje jeździć tym samym modelem, może mniej zadbanym, i tam pozostawiała wiele do życzenia.
Zbyt miękko.
Kwestia przyzwyczajenia się.
Zegary pod nosem, może tylko przełączniki od świateł awaryjnych i reszty mogłyby być jakoś lepiej usytuowane.
Bez klimy... nigdy nie jest bardzo dobrze, ale wieje.
Sporo miejsca z przodu, nie wiem jak z tyłu, nie siedziałem
Dźwięk silnika daje się we znaki, gdy obroty zbliżają się do 4000 na piątym biegu; do 3500 jest elegancko
Jak na auto o tej pojemności i mimo wszystko przyzwoitej dynamice pali niewiele więcej niż niektóre 1,4. Pewnie dlatego, że to monowtrysk
Nie ma co mówić - auto jest stosunkowo tanie, a specjaliści śmiało porównują je z golfem, którego od R19 dzieli przpaść cenowa.
Nic poważniejszego się nie działo, poza standardowymi zużyciami części.
Nie jest to Nissan Primera, czy Toyota, ale i tutaj jest ok: przepalenie uszczelki pod głowicą, tłumiki mają tendencję do rdzewienia, dlatego najlepiej kupić jakieś aluminiowane; tylne amortyzatory ulegają szbszemu zużyciu z racji dziwacznej konstrukcji tylnego zawieszenia (sama belka bez sprężyn)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.7 i 75KM 55kW [l/100km]

7,3