: Fotele tak wygodne, że nie chce się wysiadać z auta. Prowadzi się dwoma paluszkami.
Układ elektryczny
: szwankujący pilot i centralny - 15 lat to niemało :)
: czasem coś się poluzuje, ale można jeździć dalej
Za ok 5 tyś mam sprawne autko i nie zawiodło przez ostatnie 10 tyś km. Moje pierwsze do nauki, więc nie przejmuję się że w coś stuknę , coś porysuję.
Stosunkowo tanie w utrzymaniu.
Ba, przez rok, to 6 tyś wydałem na samo paliwo...czli mniej niż na samo auto.
Godne polecenia dla "zielonych kierowców"
Piszcie w razie ewentualnych pytań
Pierwsze auto. Słychać silnik, ale jak na moje audiofilskie ucho, nie przeszkadza w ogóle głośność. Wymieniajcie mimo to olej co 8000-10000 tyś jak jeździcie dużo w mieście. U mnie był koszmar po 10 tyś - szlam :) Mimo że lany był ELF mineralny.
Biegi wchodzą gładko. Całą skrzynię można kupić za bezcen, a nie jak w nowszych autach za kwoty czterocyfrowe. czasem zazgrzyta przy wrzucaniu wstecznego, no ale...to rocznik 1993 i chyba ani skrzynia ani silnik nie były u mnie wymieniane, więc nie narzekam.
Wymianę oleju w skrzyni zrobiłem sam, za pomocą strzykawki, wężyka i korka spustowego :)
Auto można prowadzić dosłownie dwoma paluszkami ! Mowa oczywiście o modelach ze wspomaganiem. żadne auto jakie miałem, nie prowadziło się tak lekko. Trasa 600 km ? Ani spoconych rąk, ani półdupka nie przesunąłem w trakcie trasy z niewygody.
Na zakrętach trochę się przechyla (niemiłe uczucie), ale jak się jeździ zgodnie z tymi okrągłymi czerwonymi znakami z cyferkami w środku to nie ma problemów.
Z przodu dobra, przy cofaniu utrudniona przez słupki. Generalnie, wszystko dobrze widać :)
A co to ergonomia przy autach...?
Mam wersję bez klimatyzacji, ale z szyberdachem. W zimę wali ostro ciepłe powietrze (sprawdzić przed zakupem, bo może być nagrzewnica do wymiany), a w lato...pomęczysz się 5 minut, a potem wszystko się ostudzi i da się normalnie jechać - coż, klima to pewex :)
Ogrom miejsca w środku.
Ani za cicho, ani za głośno. po prostu jak umieli tak produkowali w 1993 roku. ale generalnie jest cicho (ocena subiektywna).
nie pali mi 20 litrów więc jest ok. Silnik 1,7 w mieście ok 12 litrów, w trasie (3 osoby, full bagażu z lustrem włącznie :) to ok 7 litrów przy częsci jazdy na autostradzie przy 140 km/h, a więc paliwo bierze strasznie.
Moje wyniki mogą być zawyżone, bo mam sprzęgło do wymiany - ślizga się i częściej trzeba mocniej gaz depnąć, a to kosztuje trochę "extra" paliwa :(
Dużo pali jak się oszczędza na nim, ale może po naprawach będzie mniejsze i tym samym ocenię go wyżej w tej kategorii....
Na trasie dałbym 5, w mieście 3, średnia wychodzi 4.
nic nie skrzypi, a to co przeszkadza, popsułem ja sam :)
Podstawowe (jak na razie):
- nieszczelny ukł wydedechowy - pierdzi
- rozrusznik padł
- drążki kierownicze na przeglądzie wyszły
- akumulator
Trochę kosztowało, ale jak się kupuuje auto za 3-4 tyś to jakieś 2 tysie trzeba "Zawsze" w niego włożyć.
Generalnie auto proste w konstrukcji, pod maską wszystko można wskazać palcem, a jak raz wyleciał mi płyn chłodniczy w trasie (5 litrów), bo jakaś zaślepka padła, to wystartczyło tylko zaślepić korkiem od pepsi i opaską zaciskową i jedziemy dalej... dalej 3 tyś km :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.7 i 75KM 55kW