Ocena kierowcy - Renault 19 II Hatchback

Rok produkcji 1992
Renault 19 II Hatchback 1.7 i 75KM 55kW 1992-1995 - Oceń swoje auto
Silnik : Nieźle się zbiera i leci do 170km/h bez problemu
Przeniesienie napędu : linka sprzęgła
Układ hamulcowy : trochę słabe hamulce
Układ elektryczny : niektóre diody na puknęcie
jak nie masz pieniędzy i szukasz w miarę taniego auta które nie wygląda jak ciągnik i maluch to naprawdę, z czystsym sercem polecam.
Silniczek nie ma większych wad. Jest oszczędny i ma odpowiednią moc. Dobrze przyspiesza i lekko wyprzedza ślamazarne auta. Wymieniłem tylko uszczelkę pod głowicą ale auto ma gaz więc z tym po czasie trzeba się liczyć.
Pierwszą swoją skrzynię zarżnąłem niechcący. Nową kupiłem za 200zł wykręconą z jakiegoś szrota. Co ciekawe, sam razem z kumplem wyciągnąłem silnik i wymieniłem skrzynię. A dodam że o mechanice wiem niewiele. Od tego czasu chodzi jak złoto. Nigdy nie skrzeczy!!!! A nie tamta ani ta skrzynia nie ma problemów z biegami, chodzi precyzyjnie i szybko.
Wymieniłem tylko końcówkę drążka. Miękko i przyjemnie. Na polskie drogi super. Choć na zakrętach trzeba lekko zwalniać bo auto się wygina.
Jak dla mnie marna. Mało widać z tyłu z przodu jest ok. Ciężko się cofa.
Wszystko jest na swoim miejscu. Ja nie mogę narzekać, nigdy nie pomyślałem że coś mogłoby być w innym miejscu bądź zrobione inaczej.
Szybko się nagrzewa. Po przejechaniu 2 km w zimie mam w miarę ciepło w aucie. W lecie bez klimy jest ciężko ale to norma.
Ciężko ustawić fotel kierowcy choć ma sporo regulacji. Nie przeszkadza mi to bo się przyzwyczaiłem.
Zawsze mi za głośno w aucie. Nic nie trzeszczy , nic nie stuka ale wolałbym by było ciszej. Do 80km/h jest ok.
TANIO !!!! Części są wszędzie i za grosze. Naprawy w większości da się wykonać samemu. Ciężko wymienić sprzęgło i skrzynię. Nie ma się co obawiać o super drogie naprawy.
naprawdę warto. Byle trafić na normalny model a nie bubel.
Raz zerwała mi się linka sprzęgła 40km od domu i musiał mnie holować kumpel. Dobrze mieć zapasową bo to dzieje się w wielu z tych modeli. Poza tym ZERO problemów które uniemożliwiłyby mi powrót do domu.
Żadnych. Na gazie chodzi jak złoto. Lepiej niż na benzynie i przyznam szczerze że nie ma prawie żadnej różnicy w mocy. Autko ładnie się do gazu dopasowuje. Nie zawiódł mnie właściwie nigdy a przejechałem sporo.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.7 i 75KM 55kW [l/100km]

9,1