: W trybie normal zaskakujaco komfortowe jak na porsche . W trybie sport plus robi sie prawdziwy gokart jak oni to połaczyli czapka z głowy .
Uwazam ze napewno da sie skonstruowac lepszy samochud puki co ten jest dla mnie doskonały
Kultura pracy na wolnych obrotach doskonała . Ale przeciez nie o wolne oroty tu chodzi . Silnik kreci sie do ponad 7 tys. obrotow od 4 tys. zmienia sie w szatana i naprawde niezle popycha to auto do przodu. Co do elastycznosci nie oczekujmy bog wie jakiej na 4 czy 5 biegu przy predkosci 60 80 km/h to silnik wolnossacy a nie turbodoładowany . Ale wystarczy zredukowac do 3 podkrecic do 5 tys. i naprawdde jest niezły kopniak w plecy przy wspaniałym akompaniamecie BOXERA.
Posiadam Caymana S ze skrzynia Tiptronic ktora jezt uwazana powszechnie za gorsza od manualnej . Wszedzie ble ble ble ze gorsze osiagi ze predkosc ? Ja ze swoich doswiadczen a miałem przyjemnosc sporo jezdzic Caymanem ze zwykła skrzynia uwazam ze roznic w osiagach nie ma . Sprawdzałem to z kolega ktory posiada Caymana S ze zwykła skrzynia na zmiane jezdzilismy i doszlismy do wniosku ze, teoretycznie w \"laboratoryjnych warunkach\" zwykla skrzynia jest ciutke szybsza . Ale w codziennym uzytkowaniu po drogach publicznych przez przecietnych kierowcow Cayman S Tiptronik jest tak samo szybki o ile nie szybszy od recznej skrzyni . A juz napewno jest wygodniejszy .
Licznikowa predkosc maksymalna jaka udało mi sie osiagnac to 287 km/h i Cayman z reczna skrzynia uzyskał podobna
Tiptronic w Caymanie S jest mega szybki jesli chodzi o zmiane biegow . Uwazam ze jest to jedna z najszybszych skrzyn automatycznych . ( nie mylic z PDK nowa wersja Cymana )
Coz tu mozna rzec :) Jak kazde PORSCHE. Powiedział bym nawet ze prowadzi sie lepiej niz 911 bardziej przewidywalne łatwiejsze w prowadzeniu podczas poslizgu moje auto wyposazone jest w sportchrono plus z PASM. W trybie SPORT PLUS jest mega twarde swietna sprawa na gładkie odcinki drogi . A w trybie standardowym naprawde robi sie \"wygodnym\" autem o wiele wygodniejszym niz AUDI TT 2.0 TFSI s-line czy OPEL ASTRA OPC
Pogodzili ogien z woda :)
Widocznosc jest doskonała . PEWNIE ze nie jest taka jak w przeszklonym mikrobusie fiat panda.
ale tu chodzi o klimat !!! Człowiek zapada sie w doskonale wyprofilowane fotele (adaptiw sport size) ktore przyjemnie otulaja ciało . Z przodu przed soba widzi dwa garby błotnikow . Głowa wystaje lekko ponad boczne szyby , a w lusterkach widzi piekne kragłosci tylnych błotnikow to jest to . Poza tym z tyłu sa czujniki cofania
Tyle sie krzyczy o tym ze zbyt wiele przyciskow na konsoli to cos co rozprasza . Mnie akurat bardzo pasuje lubie miec w aucie kazdy przycisk przyprzadkowany danej funkcji moim zdaniem to ułatwia sprawe szybko bez problemowo wciskam i juz. Co do rozmieszczenia poszczegolnych włacznikow ogolnie nie mam zastrzezen
No i znowu musze pochwalic to auto . Latem klimatyzacja pardzo wydajna rozprowadza chłodne powietrze wszystkimi nadmuchami po trosze nie mrozi nog albo dmucha tylko w oczy . Teraz w zimniejsze dni autko rozgrzewa sie przyzwoicie szybko po ok minucie juz dmucha ciepłym powietrzem . Szyby nie paruja ( trzeba dbac o wymiane filtra kabinowego ktory jest dosc drogi )
Jak na auto dwuosobowe jest naprawde duzo miejsca i na głowe i na nogi głeboka wneka pod kokpitem . bagazniki sa dwa . W sumie jest w nim wiecej miejsca na bagaz dla dwoch osob niz w standaedowym compakcie dla czterech to jet pewne !!!
Nie wiem czy konstruktorzy mieli w zamysle aby to auto mocno wyciszyc i chwała im za to ze nie . na wysokich obrotach przy ostrej jezdzie jest naprawde głosno zwłaszcza gdy posiada sie opcjonalny sportauspuf z regulacja głosnosci( ale to bardzo przyjemny chałas )
Ale jesli trzeba to przy zachowaniu dynamiki sredniej klasy 2 litrowego diesla nie przekraczajac 4 tys obrotow jest komfortowo i przyjemnie mruczaco :)
Mozna by powiedziec \"MAMY CIE\" Niestety auto pali, pali duzo,pali bardzo duzo a najdziwniejsze w tym jest jak ogromna rozpietosc sredniego spalania mozna uzyskac jezdzac tym autem ? od 9,8 do 27,5 litra na setke masakra . Ale ogolnie przy normalnej bezstresowej jezdzie srednio 13,8 do 16,5 . Teoretycznie 11 l podane przez producenta jest osiagalne udało mi sie nawet sporo mniej ale jest to pewnego rodzaju masochizm do ktorego dopusciłem sie z czystej ciekawosci ( ile sie da najmniej )
Jakosc wykonania oraz urzytych materiałow doskonała cenowo moj Cayman wkracza w strefe niezle wyposazonej carrery . cena fakturowa 116 tys euro w niemczech . Ma wszystko co było mozliwe do zamowienia dosłownie wszystko no chyba ze jedna opcja wyklucza druga (auto demonstracyjne) W takiej sytuacji troszke gorzej wypada stosunek jakosc cena wzgledem standardowej wersji
Auto posiadam praktycznie od nowosci kupiłem je z przebiegiem 3 tys. kilometrow. Obecnie ma przejechane 60 tys. Wymienili mi na gwarancji parujace lamy z tyłu ja wymieniłem 2 zarowki jedan postojowke i tylni stop tyle z usterek
powazne usterki nie wystapiły
- zużycie paliwa dla silnika 3.4 Cayman S 295KM 217kW