Ocena kierowcy - Peugeot Partner I

Silnik 2.0 HDi 90KM 66kW
Rok produkcji 2000
Peugeot Partner I 2.0 HDi 90KM 66kW 1999-2008 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Za niewielką cenę można kupić całkiem wygodne i przestronne auto. Jednakże biorąć pod uwagę kiepskie materiały z jakiego wykonane jest zawieszenie a co z tym idzie jego częste naprawy jego ocena dużo traci. Kupując ten samochód należy przyzwyczajić się do pukania i czeszczenia elementów karoserii, częstych napraw elementów elektroniki oraz wizyt w serwisach związanych z wymianą podzespołów jezdnych. Dużym plusem tego auta jest silnik ,który oferuje całkiem dobre osiągi ,elastyczność i trwałość przy niewielkim zużyciu paliwa.
Silnik spisuje się bez zarzutu ,jak na 90 konii jest całkem zrywny.
Po około 120000 przejechanych kilometrów pojawiły się problemy z wrzucaniem 3 biegu
Jak na Polskie drogi bardzo słaby, co 8 tyśięcy wymiana drążków, tuleji itp. w przednim zawieszeniu. Po 130000 całkowitemu znisczeniu uległa tylnia belka skrętna ,czopy, tuleje i łożyska ,pomimo naprawdę osczędnej jazdy mojej i poprzeniego właściciela.( być może jest to związane z naszymi drogami)
Nie mamm większych zastrzeżeń
Wszystko ok oprócz przełącznika do ustawiania lusterek , króry znajduje się pod kolanem kierocy .
Klima chodzi bardzo dobrze , nagrzewa się też nieźle.
nie mam większych uwag.
ok
średnie zużycie paliwa w jexdzie mieszanej to 8 l/100 km ceny napraw i części bardzo drogie szczólnie jeżeli chodzi o zawieszenie.
j.w
Czesto psuje się podświetlanie kokpitu. Rezystor wentylatora ogrzewania, niezydetyfikowane piski i stuki wydobywające się z plastikowych elementów wnętrza.Ale są to chyba elementy które mogą się zepsuć po 8 latach eksploatacji
Jak wcześniej pisałem poważniejsze usterki dotyczą zawieszenia i są naprade kosztowne np. wymiana tylnej belki w serwisie z częściami i robocizną kosztuje ok 50000 PLN , częste wymiany drążków tuleji też do najtańszych nie należą Zdażyło mi się również wymienić pompę paliwową koszt wymiany to ok 600 PLN (tym razem nie w serwisie) Teraz mam do naprawy przekładnię od wspomagania (regeneracja kosztyuje ok 600PLN, nowa w serwisie ok 2000 a może i więcej)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 90KM 66kW [l/100km]

7,5