Silnik pracuje całkiem dobrze. To chyba jeden z lepszych silników diesla jakie zaoferował w ogóle Peugeot. Jednostka napędzana silnikiem 19. TD 90 KM daje dosc dobre osiągi. Silnik?, nie miałem z nim żadnych problemów, nie włożyłem w niego ani złotówki.
Skrzynia zrobiona jak w typowych autach dostawczych 1 i 2 bardzo krótkie reszta w porządku.
Auto wchodzi w zakręty i trzyma sie drogi dość dobrze jak na parametry auta: (mam tu na myśli wysokość auta) Problemem jest miękkie zawieszenie które trzeba po 100 tys prawie kompletnie modernizować
Jest OK
Jeśli chodzi o kierowce i przedniego pasażera to super wszystko pod ręką praktyczna półka nad głową schowki w drzwiach itp. jeśli chodzi o pasażerów z tyłu to średniowiecze. Nie mają nic. Materiały którymi jest wykończone wnętrze po za kabiną kierowcy to żenada.
Jeśli chodzi o nagrzewanie się auta w zimie jest dość przyzwoite. Wentylacja? heh brak klimatyzacji mówi wszystko, chodź nie jest źle na wiewy w tym aucie są dość dobre:)
Przestrzeni nie brakuje jest jej dużo. Posiadam wersje która ma 2 siedzenia z przodu także jest ok. Z tyłu kanapa na 3 osoby spełnia swe zadanie :) chociaż przy 3 tęgich sylwetkach dłuższa trasa może okazać się nie zbyt przyjemna.
Oj z tym jest delikatny problem rozsuwane drzwi nie są dobrym rozwiązaniem dostaje się przez nie lewe powietrze i jest dość głośno. ponadto ciągle słuchać drobne stukanie tylnych drzwi.
Jeśli chodzi o spalanie auto te ma dość duże wahania. Powodem tego jest rozmiar auta i opór powietrza jaki stawia typowy Van. Minimalne spalanie na strasie przy 100km/h to 6 litrów. Jak jedzie się 80km/h to bierze nawet poniżej 6 l . Natomiast jak ciśniesz opór, biegi zmieniane są przy 4tys obrotów, utrzymujesz prędkość 140/160 km/h to potrafi pobrać nie co ponad 10 litów. Ogólnie w cyklu mieszanym pali około 7,5 przy jeździe pozamiejskiej 120/130 km/h
Można trochę nim pojeździć. Ogólnie polecam nigdy nie jest tak źle by nie mogło być gorzej :) Argumentem przemawiającym za Peugotem Expertem jest niska cena. 2-3 letni model można sprowadzić za dobre pieniądze.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TD 90KM 66kW