Ocena kierowcy - Peugeot 807 Minivan

Silnik 2.2 HDi 128KM 94kW
Rok produkcji 2003
Peugeot 807 Minivan 2.2 HDi 128KM 94kW 2002-2009 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Dobrze,ale do bardzo dobrze brakuje dużo.
Niestety trafiłem na wszystkie przypadłości współczesnego diesla: DPF, wtryskiwacze, dwumasa. Koszty tragedia!
Biegów troche się szuka, nie jest to zbyt precyzyjna skzrynia w porównaniu do poprzedniego auta z Japonii.
Auto jest duże i ciężkie więc zapomnijcie o szybkim wchodzeniu w zakręty - buja się, mocno kładzie w zakrętach, czuć, że nadwozie nie jest zbyt sztywne, ale to w końcu kanapa na kółkach a nie gti.
Wielki i wygodny.
Do zegarów na środku trzeba przywyknąć. Są jeszcze wskażniki nad kierownicą i sterowania klimą, wszystko do ogarnięcia.
Jak masz do pracy więcej niż 10 km to w zimie zdążysz poczuć ciepło - długo się nagrzewa, ale w końcu to wielka buda.
Sharany itp się chowają. Chyba nie ma większego popularnego Vana, no chyba że Toyota Previa, ale ona nie jest zbyt popularna.
Przy wyższych prędkościach brak 6 biegu. Przy 150 km/h jest już głośno i nieprzyjemnie.
Niestety lubi paliwko. U mnie spalanie nawet 10 l/100 km. No i niestety dość awaryjny, choć myślałem, że będzie gorzej. Wcześniejsze moje auta to japończyki, którym peugeot niestety nie dorównuje.
Jak za takie pieniądze to całkiem dobre auto, trzeba mieć jednak jeszcze kilka złotych w zapasie na naprawy.
Tutaj ku mojemu zaskoczeniu całkiem dobrze. W ponad 10-cio letnim Peugeocie wszystko działa, łacznie z elektrycznymi drzwiami bocznymi, klimą dwustrefową. Z drobnych usterek: awaria elektrycznych szyb przednich - do tej pory nieusunięta bo otwieranie przednich szyb nie jest jakoś mi szczególnie potrzebne, climatronic robi robotę. Zawieszenie trwałe. Słyszałem opinie, że strasznie słabe a ja zrobiłem 50 tyś po słabej jakości drogach i dalej wszystko sprawne.
DPF, wtryskiwacze, dwumasa.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 HDi 128KM 94kW [l/100km]