Auto praktycznie całkowicie bezawaryjne.Pod koniec gwarancji,co prawda,serwis zauważył i zlikwidował "pocenie się" na styku skrzyni biegów i silnika ale poza tym auto nie sprawiło najmniejszych problemów.Odradzam za to zdecydowanie korzystanie z usług Peugeot Leasing.Jest w mojej ocenie bardzo nieprzyjazny klientowi...
Odczuwalna jest wyraźna turbodziura i po wciśnięciu gazu przez chwilę nic się nie dzieje,ale gdy wejdzie na obroty nadrabia zaległości i ochoczo bierze się do roboty sprawnie przyspieszając również z kompletem pasażerów.Silnik jest przy tym bardzo oszczędny.
Działa precyzyjnie,skoki dźwigni nie są zbyt długie.Żałuję tylko,że nie kupiłem automatu.
Z jednej strony przy szybkościach do ok.160-170 km/h doskonale utrzymuje kierunek jazdy wymagając jedynie korekt przy porywach wiatru,to z drugiej strony przy pokonywaniu zakrętów na nierównej nawierzchni potrafi stracić przyczepność tylnych kół i nadrzucić tyłem.Być może tył jest za lekki.
Dość masywne przednie słupki , nisko usytuowane lusterko wsteczne oraz opadająca linia dachu i mikroskopijna tylna szyba skutecznie ograniczają widoczność.W cofaniu pomagają fabryczne czujniki cofania.Trzeba jednak uważać, bowiem działają z wyraźnym opóźnieniem .
Na przednich fotelach jest dobrze,ergonomia na dobrą czwórkę.Na tylnej kanapie komfortem mogą cieszyć się wyłącznie 2 osoby.Dla trzeciej osoby wyraźnie brakuje miejsca,bowiem auto ku tyłowi dość mocno zwęża się a dach obniża.
Nawet zimą wnętrze szybko się nagrzewa,wyjątkowo rzadko parują szyby.Po włączeniu nawiewu na przednią szybę dosłownie po chwili szyba przednia i boczne są odparowane.Latem również,nawet przy wysokich temperaturach klimatyzacja działa bardzo sprawnie.
Tak,jak napisałem powyżej,z tyłu pasażerowie nie są rozpieszczani zbyt dużą ilością miejsca.Muszę też wspomnieć o bardzo małym bagażniku,mimo że to kombi,w nim mieszczą się dwie średnie walizki i trochę drobnicy.Na dłuższy wyjazd rodzinny,muszę brać duży box dachowy,mimo ,że nie bierzemy ze sobą szafy...
Uważam,że praca zawieszenia jest na nierównościach za głośna i dotyczy to zarówno przedniej ,jak i tylnej osi.Natomiast wyższe prędkości nie powodują konieczności podnoszenia głosu podczas rozmowy.
Daję doskonale,bo auto się nie psuje,a koszty przeglądów w ASO nie są wygórowane.
Za kwotę,która była do zapłacenia za peugeota mógłbym ,co najwyżej kupić o klasę niższą skodę octavię w podobnej opcji wyposażenia, a tego nawet nie próbowałem.Mam do jakości peugeota zaufanie-to już trzecie auto tej marki w rodzinie.
Daję doskonale bo awarii brak.Trzeba jednak zauważyć bardzo słabej jakości lakier-mocno matowiejący w wyniku działania myjni
Poza uszczelnieniem połączenia silnika i skrzyni biegów,wykrytym przez ASO i prze nie na gwarancji zlikwidowanym brak jakichkolwiek zastrzeżeń
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi FAP 163KM 120kW