To doskonałe auto dla czteroosobowej rodziny, komfortowe na krótkie i długie trasy. Bardzo ekonomiczne w utrzymaniu, ładnie wygląda i nie jest tak oklepane jak Mondeo i auta grupy VW. Ma swój styl.
Silnik to mocny punkt tego samochodu. Mocny, elastyczny i z małym apetytem na paliwo. Szybko się nagrzewa i ma miły dźwięk dla ucha. Znacznie lepiej wyciszony niż w Mondeo MK4. Bardzo ładnie równomiernie oddaje moc.
W mojej ocenie to najsłabszy element tego samochodu. Biegi wchodzą dość ciężko i wymagają precyzji. Po Mondeo potrzebowałem chwili na przyzwyczajenie. Na plus dobre ze stopniowanie skrzyni. Długi 3, 4 i 5 bieg. Na trójce można spokojnie jechać od 30km/h. Chyba warto dopłacić do automatu.
Zawieszenie jak dla mnie super, dość sprężyste ale nie takie twarde jak np. Skoda Octavia i nie takie miękkie jak w Mondeo w którym denerwowało mnie nurkowanie do przodu i zachowanie w koleinach. Pod pełnym obciążeniem nie siada tak mocno a zawieszenie staje się bardziej komfortowe i przypomina te z Mondeo. Układ kierowniczy precyzyjny i przypominający ten z grupy VW, brak takiego czucia drogi jak w Mondeo - ale dla mnie to zaleta. Bardzo dobre wspomaganie. Auto mam na 17" kołach, na 18" jest mniej komfortowo i nie można stosować łańcuchów śniegowych.
Do przodu i do tyłu ok, trochę szeroki słupek środkowy ogranicza widoczność na boki. Lusterka z czujnikiem martwego pola - super.
Całkiem ok, choć brakuje podręcznego dużego schowka i dedykowanej wnęki na dużą butelkę wody. Siedzenia wygodne na krótkie i długie trasy. Dostęp do radia ok, większość funkcji dostępna z kierownicy.
Ogrzewanie i klima dają radę, choć nie testowałem go jeszcze w bardzo niskich temperaturach. Klima przy 40st. działa bez zarzutu, zarówno z przodu jak i z tyłu.
Mam prawie 1,8m i miejsca mi nie brakuje, pozostałej trójce mojej rodziny również. Miło i przestroinie dla całej rodziny.
Dla mnie super, przy włączonym silniku na postoju prawie go nie słychać, w trasie do 120km/h rewelacja, powyżej 140km/h zaczyna się szum, ale przy 160km/h spokojnie można jeszcze rozmawiać przez zestaw głośnomówiący.
Pod koniec roku czeka mnie pierwszy przegląd, koszt w ASO - 900 zł, po 20 tys. brak dolewek oleju. Rewelacyjnie niskie spalanie, mi nic więcej nie potrzeba.
Za tą cenę jest super (trochę trzeba popracować w salonie nad optymalizacją ale warto). Jakość wykończenie wnętrza to mocny atut tego samochodu. Jak ktoś często jeździ w trasy warto dopłacić do reflektorów full LED, są rewelacyjne, a szklany dach robi wrażenie na wszystkich.
Usterek brak i oby tak zostało.
Usterek brak i oby tak zostało.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 160KM 118kW