Ocena kierowcy - Peugeot 508 I Sedan

Marek 457, 13 lat temu
Silnik 1.6 THP 156KM 115kW
Rok produkcji 2011
Peugeot 508 I Sedan 1.6 THP 156KM 115kW 2011-2014 - Oceń swoje auto
Inne : Ogólnie autko sprawie dobrze wrażenie i prezentuje się rewelacyjnie
Spokojnie może konkurować z passatem i avensisem, o lagunie nawet nie wspomnę.
Rewelacja, bardzo cichy i niesamowicie elastyczny. Na 5 biegu można jechać 60km/h i przyspiesza. Zresztą komputer podpowiada wrzucenie 5 przy 70 km/h a 6 przy 80 km/h
bez zastrzeżeń, chociaż "skok" mógłby być trochę krótszy, mozna spokojnie słuchać komputera który podpowiada kiedy zmienić przełożenie
Taki trochę jak w VW, sztywny ale bez przesady, za to na zakrętach rewelacyjnie. Jak ktoś jest przyzwyczajony do "francuskiego komfortu" może być trochę zaskoczony. Jeździłem do tej pory VW i jak dla mnie 508 jest rewelacyjna.
Trochę szerokie słupki z przodu, ale to nie przeszkadza. Trochę gorzej z tyłu, przyda się czujnik parkowania.
Bardzo dobrze. Chociaż jest kilka niedociągnięć. Pokrętło sterowania nawigacją jest trochę za wysoko i trzymając rękę na podłokietniku parę razy go wcisnąłem przez przypadek. Przyciski na kierownicy - trochę ich za dużo. Warto za to dokupić head-up display, naprawdę się sprawdza.
Sprawdziłem tylko klimatyzację - ok.
Z przodu miejsca tutaj raczej nie brakuje a kierowca jest fajnie "obudowany" , za to z tyłu komfort i przestrzeń jak w najwyższej klasie.
Wewnątrz cicho nawet przy 150 km/h. Jedyne co słychać to szum powietrza.
No cóż przyjemności kosztują. Jeśli przestrzegać wskazań komputera co do zmiany przełożeń jest przyzwoicie, ale nie ma zabawy. żeby się dobrze bawić trzeba wkręcać go na wyższe obroty a wtedy silnik z turbinką spala dość sporo :)
Ciut przydrogi, ale to nowość.
Auto ma przejechane 1 tys. km i nic się dziać nie może, mam nadzieję że pozostanie tak dalej.
Jak wyżej, jak na razie niezawodny w 100%, ale chyba za wcześnie oceniać.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 THP 156KM 115kW [l/100km]

7,2