Całokształt oceniam doskonale - jest to jeden z najbardziej udanych modeli Peugeot. Fantastyczny wygląd (nie znam osoby, której to auto by się nie podobało), praktycznie bezawaryjne auto, doskonałe wyposażenie, stosunkowo niska cena, świetny silnik i właściwości jezdne.
Silniki HDi charakteryzują się doskonałą kulturą pracy, są to sprawdzone, trwałe jednostki. Już standardowe osiągi są zadowalające, jednak ja zdecydowałem się na chip-tunning podnosząc moc do 163KM i moment obrotowy do 380Nm. Po tej operacji jestem w pełni usatysfakcjonowany z tego silnika, jednak nie znaczy to, że fabryczne 136KM i 320Nm do niczego się nie nadają! Wręcz przeciwnie - pozwalają na bardzo sprawne poruszanie się zarówno w mieście, jak i w trasie.
Ocena tylko dobra, ponieważ mam automatyczną skrzynię z 4 przełożeniami. Wydaje mi się, że lepsza by była skrzynia z 6 przełożeniami.
Do niczego nie można się przyczepić. Poruszam się na 17\" felgach z oponami 215/55. Auto na szosie spisuje się wybornie - doskonale się słucha, wspomaganie nie jest ani zbyt mocne ani zbyt słabe - jest w sam raz do tego, aby czuć samochód.
Wg mnie widoczność jest bardzo dobra. Trzeba się jednak przyzwyczaić do szerokich słupków, które nieświadomemu kierowcy mogą zasłonić w niektórych sytuacjach nawet całe auto ale tak jest teraz w większości samochodów. Widoczność do tyłu również jest bardzo dobra, do tego z odsieczą przychodzą czujniki.
Wszystko jest tam, gdzie być powinno. Nie ma problemu w dostępie do najpotrzebniejszych funkcji/miejsc w samochodzie. Na pierwszy rzut oka przerażać może ilość przycisków na środkowej konsoli ale to tylko na początku - później wszystko staje się przejrzyste i oczywiste.
Dwustrefowa klimatyzacja sprawuje się znakomicie zarówno latem, jak i zimą. Szyby nie parują (trzeba co roku pamiętać o wymianie filtra kabinowego) a we wnętrzu panują warunki takie, jakie nam najbardziej odpowiadają. Przydatną funkcją jest ogrzewanie przedniej szyby, które pozwala na błyskawiczne pozbycie się cienkiej warstwy lodu.
Najczęściej korzystam z samochodu sam, jednak nawet dłuższa podróż (2000km) we dwoje z bagażami nie jest problemem. Myślę, że 4-osobowa rodzina + bagaże również będzie podróżowała w komfortowych warunkach. Jeśli bagażnika nie zajmuje subwoofer i wzmacniacze, to jest tam ogromna przestrzeń - w innym przypadku w zupełności wystarczająca dla 2 osób.
Wyciszenie oceniam jako doskonałe - dopiero w okolicach 200km/h zaczyna być głośno, natomiast podczas wolniejszej jazdy ani dźwięk silnika ani szum powietrza nie jest dokuczliwy, można się delektować systemem audio, który jednak u mnie został praktycznie całkowicie (bez jednostki głównej) wymieniony, więc nie wiem jak to jest w przypadku fabrycznego zestawu. Być może dodatkowo zrobione wyciszenie (drzwi, bagażnik) daje tak dobre rezultaty.
Zużycie paliwa w moim przypadku nie jest zbyt małe (wersja SW, automatyczna skrzynia biegów oraz dynamiczny styl jazdy robią swoje). W mieście spalam ok. 9-10L/100km przy średniej prędkości ok. 35km/h a zimą nawet 11,5L/100km przy średniej prędkości ok. 25km/h nie jest niczym dziwnym. Co innego na trasie - tutaj ciężko przekroczyć 7L/100km przy średniej prędkości ok. 100km/h.
Za te pieniądze (50tys. zł) ciężko dostać auto bardziej prestiżowej marki z choćby zbliżonym wyposażeniem (2.0HDi, 163KM@380Nm, automatyczna skrzynia biegów, tempomat, 9 poduszek, ABS, ESP, kolorowa nawigacja, telefon, czujniki parkowania, ksenony, skórzana tapicerka, sterowanie wybranymi funkcjami głosem, szklany dach itp.).
W zasadzie nie ma się do czego przyczepić - podczas eksploatacji nie uległo awarii nic, co by uniemożliwiło dalszą jazdę. Awarii uległ jeden z czujników ABS/ESP (koszt części i wymiany to ok. 200zł), do tego normalne elementy eksploatacyjne zawieszenia (to już nieco droższa sprawa ale coś za coś - auto ma wielowahaczowe zawieszenie).
Nie zanotowałem poważnych usterek. W przypadku zakupu używanego 407 jak ktoś poświęci trochę czasu na wyszukanie zadbanego egzemplarza bez wypadkowej historii, serwisowanego u DOBREGO mechanika, to będzie bardzo zadowolony.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi FAP 140KM 103kW