Samochód spełnia moje wymagania -oszczędny i w miarę sprawny silnik,
dobrze wyposażony w wersji " premium",
ładnie się prezentuje - cóż trzeba więcej !
Liczyłem się z wolniejszym nabieraniem prędkości , ale jest wystarczająca moc !!!nawet przy załadowanym samochodzie - (dwoje dorosłych , dzieci oraz narty) dodaję , że pierwsze 5000 km robię bez większego przyspieszenia (2-2,5 tyś obrotów)
Uważam , że jak na tej klasy samochód to biegi powinny wchodzić dużo precyzyjniej , natomiast przełożenia jak na 5 biegów są dobrze zgrane.
Jak na polskie drogi to i tak dobrze - słychać trochę nierówności natomiast na dobrej jakości drodze (mam niedaleko oddany nowy odcinek drogi) trzyma się super i miałem okazję wypróbować ESP- i naprawdę działa!!!
Widoczność we wszystkie kierunki dobra i jeżeli miałbym się do czegoś przyczepić to duży martwy kąt po bokach i małe lusterka .Panoramiczny dach!!! podnosi jednak ogólną ocenę choć trochę ponarzekałem wcześniej.
Wszystko jest pod ręką choć czasem zdarza mi się szukać regulacji wysokości świateł.Duża ilość przycisków na konsoli głównej trochę stresuje ale tylko na początku. Jedynie co mi przeszkadza to gdy odsunę fotel max to tyłu( bo jestem wysoki) to nie mam co zrobić z lewym łokciem a lubię go trzymać nieco wyżej.
Jest zima i szybkie odraszanie szyby przedniej działa szybko.Temperatura w kabinie rozprowadza się dwustrefowo i w miarę szybko nagrzewa się.
Jestem wysoki ale podróżowanie jest wygodne i komfortowe nawet na tylnym siedzeniu (407 sw)
W porównaniu do poprzedniego samochodu (tj. tej samej klasy samochód francuz)
to wyciszenie jes super i tym lepsze im większa jest prędkość.
Początek był dla mnie rozczarowaniem bo śr. 6,5 litra ( wcześniej jeżdziłem benzynowym silnikiem z gazem i nie żałowałem nogi) . Póżniej trochę zacząłem spoglądać na obroty i spalanie bieżące i doszedłem do śr. zużycia na poziomie 5,4 a najniższe spalanie na dystansie 60 km to 4,5l/100km
W tym punkcie muszę stwierdzić , że jakość materiałów użyta do produkcji samochodu jest słaba! Tęsknię już do moich welurów ; solidnych , grubych plastików ; konstrukcji foteli ; wykładzin podłogowych i bagażnika z mojego też francuskiego samochodu ,którym jeżdziłem wcześniej .
Nowy z salonu a trzeba było samemu poustawiać wysokość maski z przodu , klapy bagażnika, prawe tylne drzwi - zrobiłem to sam bo to dla mnie przyjemnośc !!!
Bez usterek dopiero 7000 km
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi FAP 109KM 80kW