Ocena kierowcy - Peugeot 407 Sedan

Mateusz_P11_144, 9 lat temu
Silnik 1.6 HDi FAP 109KM 80kW
Rok produkcji 2008
Peugeot 407 Sedan 1.6 HDi FAP 109KM 80kW 2004-2011 - Oceń swoje auto
Inne : Najbardziej zaskoczyło mnie wykonanie oraz nietuzinkowy design.
Nie jest to duży i pojemny SUV ale swoje zadanie spełnia w 100 %. Posiada wszystko czego oczkuję od samochodu tej klasy,w bardzo atrakcyjnej cenie! 1 warunek! Auto musi mieć potwierdzoną przeszłość. Wtedy mamy pewność że posłuży długo i bezawaryjnie.
Jak na 1.6 to dynamika bardzo w porządku. Mam to auto 2 tygodnie i nie jestem rajdowcem więc mi wystarcza. JAzda głownie w mieszanym trybie w stosunku 60 trasa-40 miasto.
Płynnie wchodzą biegi,bez zgrzytów czy szarpania. Bardzo przyjemna zmiana biegów. Przełożenia są optymalnej długości.
Samochód prowadzi się bardzo przewidywalnie. Nie ma skoków czy lawirowania. Seryjne zawieszenie dobrze radzi sobie z nierównościami.
Bardzo dobra widocznoś5ć do przodu i na boki. Do tyłu gorzej ale to sedan więc rzeba wybaczyć. Czujniki cofania bardzo pomagają.
Wszystko na swoim miejscu,intuicyjnie rozmieszczone. Duża ilość przycisków na pierwszy rzut oka jedynie wydaje się skomplikowana.
Klima chłodzi stosunkowo szybko,nagrzewa się o wiele szybciej niż w poprzednim. Dwu strefowa klima radzi sobie zadaniem na 5+. Do tego nie ma zbyt wielkiego hałasu podczas pracy na 4 biegu.
Kierowca i pasażer mają sporo miejsca z przodu. Osoby siedzące z tyłu mogą narzekać jeśli przednie osoby są wysokie i odsuną fotele maksymalnie do tyłu.
Jest lepiej niż dobrze! Przy 130 zaczyna się odczuwalny szum ale to od opon. Silnik jak to diesel-klekocze ale dostojnie i z gracją.
Jak na razie jest dobrze. Po wymianie wszystkich potrzebnych podzespołów nie zaskoczyło mnie nic co mogło by go dyskwalifikować.
Tutaj nie ma w ogóle o czym mówić. Za cenę o ok 8 tys zł niższą od popularnego w tym segmencie VW Passata otrzymujemy o wiele lepiej wyposażony,wyciszony i wykonany samochód. A wiem co mówie bo mam służbowego B6 i punkt odniesienia.
Jak na razie brak. Przepalone 2 świece oraz awaria ABS-jak się okazało czujnik się przetarł w kole. Naprawa- 15 minut i koszt taśmy izolacyjnej.
Brak jak na razie oby się nie przytrafiły.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi FAP 109KM 80kW [l/100km]

5,3