: Nawet gwałtowne manewry nie powodują obaw.
Układ elektryczny
: Zdarzają się podobno jakieś awarie w elektronice - mnie nie dotknęło.
Super auto rodzinne, bardzo bezpieczne - 9 poduszek, ESP, ABS, doskonałe zawieszenie, bardzo dobrze wyposażone - tzw. full opcja bez skóry na siedzeniach (czego wcale nie żałuję), od ksenonów przez wbudowane zasłony przeciwsłoneczne na tylne drzwi i szybę i lusterko samościemniające się po nawigację i fotele elektrycznie podgrzewane i regulowane. Czego chcieć więcej? Może jeszcze mocniejszego silnika..
Kultura pracy bez zarzutu, elastyczność w porządku. Niestety masa samochodu (1,5 tony) daje o sobie znać i czasami nie czuć tych 160 koni. Powyżej 130 zaczyna być mułowaty - na tej stronie http://pl.youtube.com/watch?v=WPpIFFanYNk można zobaczyć jak samochód przyśpiesza.
Skrzynia na piątkę, mimo że sześciobiegowa :)
Re-we-la-cja. W pierwszej chwili wydaje się być nieco za twardy, ale za to trzyma się jak przyklejony do drogi. Dzięki temu ma się poczucie bezpieczeństwa. Oczywiście ESP i ABS działają bez zarzutu.
Tutaj jest jeszcze gorzej niż w 307, przy dojeżdżaniu np. do ronda trzeba się wychylać, by mieć pewność, że nikt się nie chowa za szerokimi przednimi słupkami. Cofanie? Gdyby nie czujniki cofania (uwaga, czasem mają lekkie opóźnienie, przy szybkim cofaniu może to być zdradliwe) było by kiepsko. Dzięki nim da się żyć w spokoju. Brakuje mi czasem przednich czujników, zresztą nie raz zdarzyło mi się przeorać ziemię przednią tablicą rejestracyjną.
Wszystko na swoim miejscu, przydałby się tylko drugi uchwyt na kubek.
Klimatronik super działa, choć nieco za słabo "wieje", nawet na maksymalnym biegu, gdy chcemy szybko przewietrzyć samochód. Ponadto środkowa konsola grzeje się nieco od strony kierowcy co wymaga co jakiś czas przełączenia nawiewu na nogi w celu schłodzenia.
Miejsca wiele, aczkolwiek mam wrażenie że w 307 było jeszcze więcej :)
Do 130 km/h i przy nie wkręcaniu silnika na wysokie obroty przemieszczamy się cicho, dostojnie z miłym dla ucha dźwiękiem silnika (choć do V6 trochę brakuje). Niestety wraz ze wzrostem prędkości i/lub obrotów przestaje być sympatycznie, ale szczerze mówiąc ani Vectra C ani Avensis wcale lepiej nie wypadają.
Zużycie paliwa nie jest najmocniejszą stroną tego auta, w mieście należy się szykować na spalanie rzędu 9,5-12 l/100 km, w ekstremalnym przypadku udało się osiągnąć 13 l. Poza miastem przy spokojnej jeździe 8 do 8,5 l, przy dynamiczniejszej 9-10 l. Ceny przeglądów znośne, napraw nie było.
Byłem święcie przekonany, że szwankuje mi czujnik ciśnienia w jednej z opon. Do momentu aż na stacji podpompowałem oponę z 1,5 na wymagane 2,4 bara ;) Po kolejnej "awarii" czujnika następnego dnia okazało się, że najzwyczajniej w świecie miałem gwóźdź w oponie :( Tak więc - hulaj dusza, piekła nie ma.
3 razy zdarzyło się, że auto po wyprzedzaniu dalej przyśpieszało. Winnym okazał się... dywanik, o który zablokował się pedał gazu ;) Poza tym? Super!
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 16V 158KM 116kW