Ocena kierowcy - Peugeot 406 Sedan

Sebosand, 18 lat temu
Silnik 1.8 90KM 66kW
Rok produkcji 1997
Peugeot 406 Sedan 1.8 90KM 66kW 1997-2001 - Oceń swoje auto
Jestem bardzo z niego zadowolony, mało awaryjny, szybki i jaki wygodny :)
Jak na takie duże auto to przyspieszenie jest bardzo dobre. Nie odczuwalny ubytek mocy na gazie (instalacja AUTRONIC mistral). Nie robi na nim wrazenia 200 kmh i przyspieszenie granicach 12 sekund.
Wszystko OK tylko czasem mam problemy z trzecim biegiem. Dlatego 4
Troche za miękki ale to przecież francuz :) Precyzyjny układ kierowniczy. Troche nerwowo zachowuje się na śliskiej nawierzchni
Wiadomo że najlepsza widoczność jest jak się idzie piechotą chodnikiem, ale nie jest źle
Wszystko na miejscu tylko Ciężko odnaleźć pokrętło regulacji świateł podczas jazdy w nocy
Super ogrzewanie i odparowywanie szyb.(wersja z klimą)
Miejsca pod dostatkiem tak z przodu jak i z tyłu. Niewiele jest samochodów z tego segmentu co posiadają tyle miejsca na tylnej kanapie.
CISZA!!! Głośniej dopieto powyżej 150 kmh
Nie ma co mydlić oczu. Jest to duże i ciężkie auto więc swoje musi "zjeść". Na gazie po trasie 9litrów, w mieście potrafi połknąć 14. Na benzynie nie testowałem :)
Wcześniej dawałem oceny 5 ale tu powinna być 6 albo więcej. Samochód klasy średniej, takich gabarytów z mocnym silnikiem za kilkanaście tysięcy zł. Niech ktoś mi powie jakie auto tej klasy można kupić tanieej. Wcale jakością nie jest gorszy a w pewnycgh przypadkach lepszy od np. VW Passata, Bory
Nie jeźdzę nim długo ale jak naracie (odpukać) wszystko oK poza oczywistą wymianą oleju, pasków, filtrów.
Poważniejszy problem miałem z instalacją gazową ale to nie jest część seryjna w samochodzie. Często trzeba wymieniać elementy zawieszenia, wszystko przez nasze kochane polskie drogi

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 90KM 66kW [l/100km]

10,7