: 1. Zdecydowanie silnik, 2.0 to istny diabeł wcielony. A zstreach pomysleć co musi wyprawiac 2.2 HDI :)
2.Drugim miłym zaskoczeniem to zwrotność.
3.Komfort resorowania
4.Pakowność
Jestem młodym człowiekiem i jak dla mnie to bryka idealna, komfortowa, zrywna, pakowna, oszczędna i niezawodna. Długie trasy pokonuje bez żadnych problemów i bez częstych przystanków. Znajomi uwielbiają wypady gdy jedziemy \"krążownikiem\" i nie marudzą na brak wygód, co chyba raczej wskazuje na \"+\".
Silnik jest rewelacyjny! Cichy,, równiutko mruczy, zrywny, bez problemowy. Super. Często podróżuje w góry, trochę obawiałem się czy da sobie tam radę. Jednak moje obawy były całkowicie niepotrzebne, on chyba tez pokochał góry hehe!
Na zimno ciężko wchodzi 1 bieg i wsteczny. Jak ciepły wszystko śmiga bez zgrzytnięcia.
Komfortowe w pełnym tego słowa znaczeniu. Świetnie wybiera nierówności. Taką małą wada jest to, że przy 5 pasażerach na pokładzie i zapakowanym kufrze trzeba uważać bo potrafi przyhaczyć podwoziem jak się rozbuja, jedna komfort nic się nie zmienia.
Największą zaletą to... zwrotność dosłownie \"zawraca w miejscu\".
Hehe w porównaniu z niewielką Mazdą 323F(BA) która miałem wcześniej, to ten blisko 5 metrowy krążownik ma widoczność wręcz wzorową, parkowanie i cofanie można wyczuć wręcz z dokładnością do centymetrów. Jestem mile zaskoczony.
Wszystkie przyciski, są por ręka i nie trzeba się zbyt długo uczyć ich rozmieszczenia.
Wentylacja jest nieziemska. Odparowanie szyb jest wzorowe przy klimatroniku. W upały nie chce się wysiadać z auta, jednak klima odczuwalnie zabiera trochę mocy silnika.
No tutaj to naprawdę... ten krążownik to istna salonka na kołach, z bagażnikiem wielkości szafy trzydrzwiowej :) Wypad na wakacje... proszę bardzo, bez problemu :)
Wyciszenie jest gitne... jednak słychać szum opływającego powietrza przez uszczelki drzwi, ale aż tak mocno to nie denerwuje. Dźwięk HDI... on mi nigdy nie przeszkadza, bo lubię się wsłuchiwać w jego pracę, ale czasami muszę wytężać słuch ;)
Przy jeździe normalnej (nieemeryckiej) tak 110/120 spalanie jest super. ok 7.0l/100, rozsądna jazda w górach nie ma wpływu na spalanie, przy szybszej jeździe ok 140 to już żłopnie do litra więcej. Jednak jakość paliwa ma na to wpływ.
Jak kupowałem to się cieszyłem że taka duża bryka i w miarę tania, myślałem, że pewnie trzeba będzie w niej częściej \"podłubać\" ale... teraz wiem że jest zdecydowanie za tani do jakości.
Jeżeli chodzi o drobiazgi:
- padają żaróweczki
- wymiany stabilizatorów tył, stukanie od strony kufra (koszt nowych kilkadziesiąt złociszy)
- nie działa mi od czasu kiedy go mam automatyka wycieraczek, jednak to mi nie przeszkadza,
- tyci wyciek oleju spod pokrywy zaworów
- rozszczelnił się przewód od klimy, nowy element 300zł (ASO)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 109KM 80kW