Ocena kierowcy - Peugeot 406 Coupe

Silnik 2.2 HDi 133KM 98kW
Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Peugeot 406 Coupe 2.2 HDi 133KM 98kW 2000-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Mimo iż sporo się naczytałem o tym silniku to bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, przejechałem tym autem przez blisko 10 lat ponad 160tys i jak do tej pory z poważniejszych awarii miałem tylko wyciek płynu chłodniczego (naprawiony na szybko taśmą izolacyjną). Przy wymianie oleju co 10tyś nie zauważyłem do tej pory nic niepokojącego, gdy wymieniłem olej po ok 13tys już inaczej pracował (było go bardziej słychać) dlatego polecam częstsze wymiany i jestem przekonany, że to właśnie jest sukcesem na jego długie i bezawaryjne użytkowanie.
Układ elektryczny : Z usterek elektrycznych najbardziej uciążliwe było uszkodzenie silnika podnoszenia szyby i mechanizmu fotela, spędziłem cały dzień na naprawie tych elementów.
Piękne stylowe auto, które przyciąga spojrzenia.
Dynamiczny, oszczędny i jak do tej pory niezawodny. Polecam każdemu, kto się jeszcze zastanawia nad wyborem auta z tym motorem. W klubie 406 coupe mamy kilka 2.2HDI i przy dbałości o regularne wymiany oleju można się cieszyć bezawaryjną pracą.
Bardzo dobrze pracuje, małym minusem jest brak 6 biegu bo jadąc 130km/h mamy już dość wysokie obroty.
Trzyma się drogi, wspomanaganie działa prawidłowo.
Piękna, ale niektóre części zabijają ceną.
Pasażerowie siedzący z tyłu nie narzekają nawet gdy do pokonania jest 1000km. Wygodnie można usiąść, jest podłokietnik, miejsce na napoje.
Niskie koszty utrzymania.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 HDi 133KM 98kW [l/100km]