Ocena kierowcy - Peugeot 406 Coupe

Peugeot 406 coupe 3.0 V6 full opcja LPG, 17 lat temu
Silnik 3.0 V6 24V 190KM 140kW
Rok produkcji 1999
Peugeot 406 Coupe 3.0 V6 24V 190KM 140kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaskoczył mnie i to bardzo. Po przesiadce z Alfy nie spodziewałem się, że coś będzie dynamiczniejsze (w cywilnych cenach :)) . I tu miłe zaskoczenie. To istna rakieta na drodze.
Rewelacja. Szybki, ostry, bardzo wygodny, sportowy i zarazem turystyczny samochód. I przy tym naprawdę niedrogi w utrzykmaniu (odpukać :))
Mam 406 coupe 3.0 V6 (gaz) Fantastyczny zryw na każdym biegu, Wczśniej jeździłem alfą 156 2.0. Tamto auto ma potężną moc i fantastyczne przełożenia, ale ten peugeot, którym jeżdżę teraz jest jeszcze (zdecydowanie) szybszy i zrywniejszy.
Jest ok. Norma. Jedynie wsteczny ciężko wchodzi (czasami)
Alfa 156 miała ode mnie doskonałą ocenę. Peugeot 406 coupe 3.0 ma 4. I to tylko dlatego, że wcześniej jeździłęm alfą. Gdyby nie to, dostałby zdecydowanie 5
Do przodu wpsaniała. Do tyłu wystarczająca. Na boki, jakoś dziwna, jakby przeszkadzały słupki.
Cóż, mogłoby być lepiej. Co prawda mam lodóweczkę z tyłu, ale miejsca na cb brak totalnie.
Klimatronik działa ok. Ogrzewanie działa ok. Bez rewelacji. Norma. OK
Pomimo, że to coupe, miejsca jest naprawdę sporo. Kierowca i pasażer z przodu mogą niemal się położyć, a przy tym pasażerowie z tyłu wciąż będą mieli sporo miejsca na nogi.
Byłoby doskonale, gdyby nie niskoprofilowe bardzo szerokie opony letnie. Strasznie huczą. Na zimowych oponach było naprawdę cichutko.
Jak na taką moc i jazdę na gazie, ze spalania jestem baaaardzo zadowolony (a należę raczej do ostrych kierowców ;) )
Za taką cenę (pomimo, iż bardzo niska nie jest - za 99 rocznik w mojej wersji - full opcja -pinifarina - ponad 25 tys), to wciąż jest doskonałe auto.
W zasadzie nic się nie dzieje. Poza drobnymi pierdołami, na które (jako były kierowca alfy - gdzie wciąż się coś sypało) nie zwracam uwagi ;)
Poszedł wysprzęglik. I chyba jakieś uszczelki teraz pod zaworami. Ale (powtarzam) - jako były kierowca alfy, dla mnie to i tak bomba :))

LPG - zużycie paliwa dla silnika 3.0 V6 24V 190KM 140kW [l/100km]

12,7