Ocena kierowcy - Peugeot 406 Coupe

kamil gg12701539, 13 lat temu
Silnik 2.0 16V 132KM 97kW
Rok produkcji 1998
Peugeot 406 Coupe 2.0 16V 132KM 97kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : No wygląd i wrażenie jakie robi (pomimo wieku) to największa jego zaleta.
Układ elektryczny
Mam go już prawie dwa lata i mimo to za każdym razem gdy w niego wsiadam mam uśmiech na twarzy:) Stylistyka ponadczasowa no i ten czerwony kolor zwracają na siebie uwagę. Auto ma już swoj wiek ale nadal zwraca na siebie dużą uwagę. Naprawdę warto jest poszukać egzemplarza \"bezprzygodowego\". Niestety jest ich coraz mniej.
Silnik 2 litrowy dobrze daje radę z masą auta lecz jak dla mnie to trochę za mało te 132 kuce... Jeżdżę na gazie i spalanie oscyluje w okolicach 13 więc tragedii nie ma:)Mogłoby się wydawać że to dużo ale spowodowane jest to tym iż wskazówka obrotomierza często spotyka czerwone pole i średnia moja prędkość podróży to 140 km/h:P Co do usterkowości to mój egzemplarz ma już spory przebieg (w rzeczywistości okolo 100kkm więcej niż na liczniku) i czasem coś się popsuje ale nie ma tragedii na warsztacie często nie jestem. Poza tym nie bierze ani grama oleju.
Mogłaby być bardziej precyzyjna. Czasami przy szybszej zmianie zdarzy sie jakiś zgrzyt...
O ile zawieszenie jest w dobrym stanie prowadzenie tego auta to czysta przyjemność. Jedzie dokładnie tak jak chcesz.
Widoczność do przodu i na boki bardzo dobra. Gorzej do tyłu bo przeszkadza słupek c i często cofa się na pamięć. W końcu jest to nadwozie coupe.
Wszystko jest pod ręką. Obsługa deski bardzo prosta bez wydziwień. Bardzo dużo małych i dużych schowków. Czasami przydałby się podłokietnik.
Klima dobrze chłodzi o ile nabita. W zimie bardzo szybko się nagrzewa. Dzięki skórzanym boczkom wolno traci ciepło. No i co najważniejsze przy skórze to podgrzewane fotele. Bezcenne w zimie.
Z przodu miejsca bardzo dużo. Znajomy ma 190 i z tyłu nie dotyka głową do podsufitki dzięki niskiemu siedzisku. Auto w dowodzie ma 5 miejsc ale w rzeczywistosci tylko 4.
Wygłuszenie dobre na postoju bardzo nie słychać silnika. Jednak przy oponach w rozm. 225 i sportowym tłumiku w czasie jazdy juz nie jest tak cicho...
Mogłby palić mniej. Ale z moją nogą to mało możliwe. Wszyscy mowią że części do francuzów są drogie ale porownując np. vw passata b5 fl 130KM to rozrząd jest 3 razy tańszy... Również części zawieszenia nie są bardzo wysokie. Sworzeń z górnej półki 45 zł. Oczywiście mowa tu o zamiennikach. Komplet klocki i tarcze przód: klocki ATE 150zł i tarcze mikoda 300zł. Porównywalnie do vw.
Długo zastanawiałem się nad wyborem auta. Oglądałem wiele aut i takiego wyposażenia za taką cenę nigdzie nie było. Za stosunkowo nieduże pieniądze mam skórzane fotele pełną elektrykę komputer pokładowy i wiele więcej... Naprawdę warto. Blacha jest w ocynku więc nie ma problemu z rdzą. O ile auto jest bezwypadkowe.
Najgorzej jest w przypadku elektryki. Również zawieszenie dosyć mocno odczuwa stan polskich dróg. Większość drobiazgów robię we własnym zakresie więc nie ma tragedii.
Auto ma juz swoj przebieg. Na wiosnę padła mi uszczelka pod głowicą. Rok temu map sensor. Ważne aby przy zakupie zwracać uwagę na przebieg.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 16V 132KM 97kW [l/100km]

12,6