: Peugeota 405 kupiłem niemalże z biegu. Dałem za niego naprawde grosze i nie spodziewałem się, że będzie tak świetnie służył, mało palił i komfortowo woził. Naprawde lubie to auto.
Jak na autko, które miało służyć do dojeżdżania do pracy i po zakupy to rewelacja.
Jeszcze nie miałem problemów z silnikiem. Zużycie oleju wydaje się być zupełnie w normie. Osiągnięcie prędkości 160km/h nie stanowi żadnego problemu i myślę, że to jeszcze nie szczyt jego możliwości. Jak na 75KM radzi sobie całkiem nieźle.
W sumie nieźle, jedynie czasami wsteczny nie chce wskoczyć zbyt łatwo, ale tragedii nie ma. Brakuje szóstego biegu :)
Brakuje mi wspomagania.
Wielkie okna, ciężko czegokolwiek nie zauważyć.
Wszystko pod ręką. Wygodnie i przemyślane. Choć wolałbym chyba jednak klakson mieć na środku kierownicy, z przyzwyczajenia :) Jedynie co mi brakuje w mojej wersji to podłokietnik.
Ładnie i szybko się nagrzewa. Mimo, że to już 15-to latek działa na wszystkich biegach.
To autko ma naprawdę przestronne wnętrze. Pasażer po odsunięciu fotela może się wyciągnąć jak na kanapie i swobodnie wyprostować nogi o ile nie jest to ktoś kto ma 190cm wzrostu :) Na tylnej kanapie pełen wypas, szeroko i wygodnie. Brakuje mi jedynie zagłówków tylnej kanapy.
Całkiem nieźle ale tak przy 120 - 130km/h słychać dość dobrze silnik. Czasami jednak odczuwa się te 15 latek i co nieco zaczyna poskrzypywać.
Po mieście w zimie pali ok 10l na krótkich dystansach. Jednak na dłuższych trasach miło mnie zaskakuje w zimie ok 6l.
Kupiłem 405-ke za grosze i chyba nie mogłem trafić lepiej. Komfort, spalanie, utrzymanie wychodzi na wielki plus dla tego Peugeocika. Dodam, że ocynk spisuje się rewelacyjnie. Wszelkie niemieckie autka w takim wieku po pierwsze są co najmniej dwa razy droższe i w większości pożarte przez rudą.
Mam problem ze wskaźnikiem temperatury płynu chłodniczego i poziomu paliwa. Obie wskazówki lubią sobie poszaleć. Całe szczęście, że dodatkowe kontrolki są sprawne (przynajmniej ta od poziomu paliwa, bo od zbyt wysokiej temperatury w trakcie pracy silnika się nie zapala).
Kolejną sprawą są zamki w drzwiach. Wkładki mi poległy, a rozwiązanie zamykania zamków od wewnątrz też nie jest zbyt szczęśliwe. Połączenie ząbkami plastik-metal szybko się psuje.
Po roku użytkowania 15-to latka odpukać nic nie uległo awarii.