Ocena kierowcy - Peugeot 405 II Kombi

Sylwek, 21 lat temu
Silnik 1.9 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1992
Peugeot 405 II Kombi 1.9 TD 90KM 66kW 1992-1996 - Oceń swoje auto
Chyba kupię następnego lawa, tylko trochę młodszego.
Nie miałem problemów z zapalaniem nawet przy -20 st.C. Trochę głośny powyżej 120 km/h. Drobne wycieki od strony kolektorów, ale podobno wszystkie to mają.
Narazie bez kłopotów, jednak do zmiany biegu potrzebna jest pewna siła. Wyciek oleju przez półoś, ale przypuszczam, że podczas wymiany poprostu zbyt dużo wlałem (w sklepie, wg katalogu powinno wejść ok 2 l, a starego spuściłem zaledwie litr).
Zbyt miękki, mam go zaledwie pół roku, przejechałem 16 tys. km i wymieniłem amortyzatory. Jak na kombi zbyt niski, na koleinach łapie podłogą astalt. Fajnie się prowadzi.
Poprzednio miałem favoritkę i uważam, że tu lepiej widać szczególnie do przodu, trochę gorzej z tyłu, ale to kwestia wprawy.
Nigdy nie miałem merca S klasy, ale dlamnie dobrze, a nie doskonale.
Nie miałem merca, ale dmucha zarówno zimą, jak i latem tak jak trzeba.
Jadąc z Gdańska do Poznania astrą od siedzenia bolała mnie d..., tu nie mam tego problemu, gdyby tak jeszcze fotele można było regulować w kilku innych położeniach...
Po 10 latach wię kszość gumowych uszczelek jest do wymiany, regulacja drzwi niemożliwa więc dosyć świszcze szczególnie powyżej 130 km/h, podobnie silnik na wysokich obrotach głośny jak cholera, ale radio daje mu radę!
Jeżdżę na "zupie pomidorowej", a wlewam wiaderkiem i nie wiem ile mi pali, ale na pełnym baku można przejechać sopkojnie 1200 km.
W każdym typie i roczniku po 3 modele. Dopasować części zamienne to kosmos, a ceny w serwisie baaaardzo wysokie.
W pewnym wieku nie wypada zwracać uwagi ..... (padła masa dupereli - ceny wymian straszne)
Nigdy nie zdechł mi tak, żebym nie dojechał do domu (moją żonę raz holowali, jak zapaliła się jaj kontrolka ...).

Usterki Peugeot 405 II

Liczba wpisów: 10