Szkoda że nie ma oceny pośredniej tzn bardzo dobrze bo taką chciałbym przyznać mojej 309-tce. Choć zakup jej był czystym przypadkiem, to właśnie stan wizualny i techniczny przyczynił się w znacznym stopniu do tego, że podziękowałem sprzedającemu znacznie nowszego Renualta Clio. Teraz już wiem, że przy wyborze ( kiedyś) następnego auta napewno w pierwszej kolejności rozpatrywać będę samochody spod znaku LWA
To tzw silnik "nie do zabicia" Pracuje bez zastrzeżeń. Pali "na dotyk" nawet w bardzo niskich temperaturach. Jak na diesla z mienionej epoki dla mnie rewelacja. Elastyczność psuje trochę zbyt "długa" skrzynia biegów. Nie pali oleju i nie gubi go spod uszczelek. W każdym następnym samochodzie chciałbym właśnie taki niezawodny i ekonomiczny silnik.
Pracuje w miarę kulturalnie, ale jest słabo dopracowana pod względem przełożeń, co sprawia że jest poprostu zbyt "długa"
Miękko i komfortowo ale ta miękkość daje się we znaki na zakrętach i fotele trochę słabo "trzymają" jadących.
Tylne słupki trochę za szerokie co ogranicza lekko widoczność do tyłu.
Poprostu "dobrze"
Pomimo wielu opinii o słabym ogrzewaniu nie mogę tego potwierdzić, gdyż jestem szczęśliwym posiadaczem wersji "skandynawskiej" a więc ze wzmocnionym i wydajniejszym ogrzewaniem. Co do wentylacji to też bez zastrzeżeń, bo moje lwiątko ma pneumatyczny szyberdach.
Naprawdę sporo miejsca jak na autko typu compact. Cztery osoby siedzą komfortowo, pięć bardzo wygodnie( dotyczy oczywiście osób o przeciętnej wadze).
Wystawiam tu ocenę doskonałą, ale tylko dlatego, że poprzedni właściciel to maniak audiocar i zadał sobie wiele trudu, aby skrupolatnie wyciszyć to auto. We wszystkie profile zamknięte wtłoczono około 40kg specjalnej pasty tłumiącej, a podłoga i elementy plastykowe zostały wyciszone czymś na podobieństwo wełny mineralnej. Naprawdę jest cicho w tym autku nawet przy dużych prędkościach.
Średnie zużycie paliwa jak na tę pojemność silnika i w sumie przestarzałą konstrukcję wynoszące 5,5l/100km należy uznać za znakomite. Na trasie poniżej 5l ( 4,6l/100km). Dostępność części ( w moim miejscu zamieszkania)bardzo dobra. Przeglądy i naprawy w przyzwoitych cenach pod warunkiem, że zadam sobie trudu i odwiedzę kilka warsztatów zanim oddam moje lwiątko w ich "warsztatowe łapy"
Pieniądze, które zapłaciłem za ten samochód były naprawdę warte jego wartości. Nawiasem mówiąc jak się nie ma za wiele "kasy" to warto właśnie pomyśleć o zakupie 309-tki, które ze względu na małą popularność na naszych drogach nie są zbyt drogie a na pewno dostarczą wielu satysfakcji każdemu kto zasiądzie za jej (sterami)
Tutaj muszę zgodzić się z opinią wielu użytkowników, że jakość i trwałość elementów wykończenia trochę odbiega od standardów Peugeota. Choć w sumie wszystko " trzyma się kupy" to plastyki potrafią czasem denerwować jakimiś nieartykułowanymi dzwiękami zwłaszcza, kiedy temperatura spada na zewnątrz poniżej zera. Pod maską raczej nie ma czego się czepić, a w moim autku wygląda tam naprawdę przyzwoicie.
Nigdy nie miałem ( odpukać ) żadnych poważnych usterek. Poprostu ten "lew" nigdy mnie nie zawiódł. Poza okresowymi przeglądami i wymianami elementów posiadających swój okres żywotności(oleje, filtry klocki i szczęki hamulcowe oraz paski )nic nigdy się nie zdażyło. Dlatego też wystawiam mu 5.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 D 64KM 47kW