Ocena kierowcy - Peugeot 308 II SW

wolo, 9 lat temu
Silnik 1.6 HDi 92KM 68kW
Rok produkcji 2015
Peugeot 308 II SW 1.6 HDi 92KM 68kW 2014-2015 - Oceń swoje auto
Karoseria : w porównianiu z poprzednikiem - brak ekstrawagancji. trochę wyniesione zegary i i-cocpit odbiegają od konkurencji ale rozwiązanie pozytywne.
Układ elektryczny : niewłaściwe wskazanie poziomu paliwa
Bardzo przyzwoite auto. Można jedynie przyczepić się do detali jak bez sensu umieszczony uchwyt na kubki czy odbiajace się w lusterkach zew ramki nawiewów czy mała ilośc schowków. ale auto dobrze skonstruowane. I-cocpit - zero problemow z obsługą a naczytałem się ze jest z tym problem bo trzeba nie wiadomo ile razy klikać żeby klimę włączyć.
najmocniejszy jak na razie punkt samochodu. mimo ze tylko 92km daje rade.
zaskoczyło mnie ciezkie działanie skrzyni biegów (5 biegowa) i długie przełozenia.
nic na chwilę obecną nie mam do zarzucenia ukłdowi jezdnemu. w ciasnych zakrętach mam wrażenia że tył jest trochę za lekki - zamiast stali jest tworzywo sztuczne jako tylnia klapa oraz w miejscu podłogi pod koło zapasowe
cisza spokój i komfort. rewelacja w tej klasie oczywiście. wcześniej jeździłem fiatem croma oraz fordem mondeo i nie można raczej tych samochodów porównać- jednak klasa niżej. ale o niebo lepiej od skody octavi
brak schowków a te ktore są - bez sensu rozmieszone. innych uwag brak
poczekam na zime. teraz jest wszystko ok.
miejsce pracy idealne. obniżona kierownica. może trochę za krótki podłokietnik w drziach kierowcy.
jak na ta klasę i silnik diesla w miarę cicho. przednia szyba akustyczna wycisza rewelacyjnie hałas powietrza ale za to i przez to słychać hałas z bocznych szyb. ale to już fizyka.
Auto do spokojnej jazdy. 92km nie pozwolą zresztą na szaleństwa. Przyzwoicie wyciszone. Prędkość 120km/h spalanie 4.7l. miasto bez korków 4.9l miasto z korkami 6.0l. prędkośc 80-90km/h - spalanie 3.7.
w cenie zakupu peugota nie było szansy kupić ani octavii ani Leona ani i30 ani cedda.
początek użytkowania - cięzko coś powiedzieć. jest jeden strzał - po zatankowaniu pod korek wskaźnik wskazywał zpaełenienw 80%.
za krótki okres ekploatacji

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 92KM 68kW [l/100km]