Jeżdżę samochodem 4 miesiące więc myślę, że mogę coś napisać. Ogólnie dobry samochód, ale ma pewne mankamenty, które rozwinę poniżej.
Uważam, że bardzo dobry dla tego auta 120KM raczej wystarcza do codziennej jazdy, chociaż 2.0 HDI 150 KM byłby lepszym wyborem. 1.6 HDI na pewno oszczędniejszy.
Skrzynia bardzo przeciętna, strasznie długi skok, raczej nie do szybkiego zmieniania biegów. Nie kiedy można się pomylić redukując z 3 biegu na 2 wrzucając 4.
Myślę, że jest osiągnięty złoty środek w tym samochodzie. Jest trochę sztywny a zarazem komfortowy, lecz raczej z przeważaniem na to drugie. Np. jak wjedzie się na studzienkę auto "skacze w bok", nieprzyjemne uczucie.
Układ kierowniczy czuć że elektroniczny i raczej nie daje feelingu co się dzieje z kołami. mógłby chodzić trochę ciężej.
Nie mam opinii o trwałości lakieru, mam 50 km do pracy zobaczymy czy pojawią się odpryski. Póki co nie ma nic a jeżdżę samochodem 4 miesiące.
Czujniki przód, tył, kamera cofania także z parkingiem nie ma problemu. Słupki A dosyć przeciętnej grubości.
Do tyłu gorzej.
Niestety Polak projektujący tą deskę rozdzielczą zostawił bardzo mało przycisków, w tym jedne z ważniejszych czyli klimatyzację, którą obsługuje się dotykowo (tak jak większość funkcji) w połączeniu z raczej topornym i słabo reagującym na dotyk ekranem działa to okropnie.
A tak to bardzo dobrze, na pewno na plus mała kierownica, jednak trzeba ją ustawić nisko inaczej zasłaniałaby zegary.
Skrzynia biegów dobrze usytułowana.
Póki co korzystam z klimatyzacji, ta pracuje bez zastrzeżeń, szybko schładza.
Z przodu każdy się z mieści fotele przednie wygodne, tylna kanapa tragiczna, źle wyprofilowana. Mam 182 cm wzrostu i mieszczę się za sobą. Jednak ciężko byłoby przejechać więcej niż 50km z tyłu.
Szumy wiatru do 120 km/h jest przyjemnie cicho, silnik słychać delikatnie. Przy 140 km/h poziom hałasu wzrasta dosłownie minimalnie, a pomiędzy 140-160 km/h raczej nie ma różnicy. Jednak silnika mogłoby słychać mniej.
Sam silnik przy poruszaniu się w mieście dobrze wyciszony.
Tani w utrzymaniu samochód, szczególnie, że pali ok. 5-5,5 litra w trybie mieszanym.
Cały czas coś mi trzeszczy z okolic bagażnika i nie jestem w stanie tego wyeliminować. tak to póki co w porządku.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 BlueHDi 120KM 88kW