Ocena kierowcy - Peugeot 308 I SW Facelifting

Maciej, 12 lat temu
Silnik 2.0 HDI FAP 150KM 110kW
Rok produkcji 2011
Peugeot 308 I SW Facelifting 2.0 HDI FAP 150KM 110kW od 2011 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik jest niesamowity. Pomimo iz posiadam w tym samochodzie 7 miejsc ( fotele sa bardzo cięzkie) osiągi i zuzycie paliwa są fantastyczne. Zaden niemiecki 2.0 TDI nie ma z tym silnikiem szans - mówię tutaj o osiagach oraz kulturze pracy. Wcześniej jeździełem 2.0 CRDi oraz 2.0 TDI i na tej podstawie HDI postrzegam jako silnik nastepnej generacji.
Karoseria : hałasujące tworzywa na nierównych nawierzchniach
Problem z francuskim samochodem nie molega na nim samym tylko na delikatnie mówią średniej jakości serwisach. Samochody są lpesze od Fordów i Opli - najdzmy sobie tylko dobry serwis ( w Łodzi takiego nie ma :)
Osiągi, elastyczność, ekonomia i kultura pracy - Wszystko na 5 plus. Na autostradzie przy prędkości 190 km /h na 6 biegu obrotomierz stoi na 3,5 tys !!! Maksymalna prędkość z jaka udało mi się jechać to 220 km ( katalgogwa 210)
Średnio...często 4 myli się z 6. 1 - jak to w dieslu za krótka natomista 2 zbyt duze przełożenie co powoduje, że pomimo 150 KM cieżko z niej ruszyć
Ogólnie ok. Przydałoby sie obniżyć profil opon i zwiekszyć średnice na 17 cali (pod warunkiem, że ktoś wykorzystuje tą moc silnika) - ale w Polsce drogi na to nie pozwalają.
Dobry plus. Lekko przeszkadzają przednie słupki, ale...mozna przywyknąć
Tutaj super. Wszystko pod reką. Jedyne zastrezżeniea do obsługi fabrycznej nawigacji oraz telefonu przez Bluetooth - zbyt dużo czynności i brak głosowego wybierania
Zarówno z przodu jak i z tyłu ok. Posiadam dwustrefową klimatyzację
Pierszy i drugi rząd super (wersja SW z niezależną regulacja wszystkich foteli) Rząd trzeci - wyłacznie dla dzieci do 140 cm
Mam problemy z gwiżdzącymi uszczelkami (autostrada)
REWELACJA
Moja wersja kosztowała 90 tys - i uważam, że to za duża za ten segment - pomimo maks. wyposażenia. Ale ja tak wolę - mniejszy lepiej wyposażony niz wiekszy w standardzie
Autorytatywnie mogę uznać - na podstawie innych samochodów uzywanych w firmie ,że co najmniej na poziomie vw i toyoty. Jeżeli chodzi o Forda i Opla - Peugeot górą
Brak poważnych usterek. Wcześniej jeździłem 307 2.0 autoamat, przejechałem 150 tyś i nigdy nie stnałem w trasie, również nigdy nie wymieniałem amorków ani końcówek drążka stabb czy wachaczy, które to w innych samochodach wymieniamy nagminnie

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDI FAP 150KM 110kW [l/100km]

6,1