: elastyczny , dynamiczny , ekonomiczny ... dla mnie super !
Ostatni rok jezdziłem autem z silnikiem benzynowym a jeszcze wczesniej dieslem 1.9 DCi . Tęskniłem już za elastycznością diesla , no i oczywiście za jego ekonomiką . Silnik Peugeota oceniam wiecej niz pozytywnie . Jest bardzo żwawy , cichutki i naprawdę ekonomiczny . Po przejechaniu 1000 km po małym miescie ( wokół komina) komputer pokazuje 5,2/100 .
No tu nie jest rewelacyjnie . Brak precyzji odczuwalna . Mam wrażenie , że nie zawsze uda mi się trafic w odpowiednie przelożenie . Ale oczywiscie tragedii nie ma . Mam po prostu porównanie ze starym SEATEM gdzie biegi wchodziły krótkimi skokami wyłącznie na z góry ustalone pozycje :-)
Coś pomiędzy francuskim \"tapczanem na kołach\" ( jak nazywałem mojego starego SCENICA ) a twardym niemcem typu GOLF
Do przodu dobrze , na boki trzeba sie troche powychylac bo słupki zasłaniaja a do tyłu to już masakra ( wąskie okienko )
wszystko na swoim miejscu
klimatronic dwustrefowy załatwia sprawę ( przynajmniej dla mnie nic wiecej nie potrzeba )
kierowca siedzi dośc wysoko i moze sobie ustawic fotel oraz kierownicę tak jak chce . Miejsca naprawdę sporo a jestem wysoki ( 188 cm ) . Z tyłu siedzą moi synowie ( 186 cm i 175 cm ) i nie narzekają wcale :-)
cichutkooooooo !
Odnosze sie tylko do spalania ( i to po zaledwie 1000 km ) Jeżdżę spokojnie , nie jestem zawalidrogą , głównie po mieście i krótkie trasy . Według mnie jest super .
jeszcze nie mogę nic powiedziec , bo mam go zaledwie miesiąc :-)
j.w
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi FAP 92KM 68kW