: silnik dynamiczny oszczędny, wyciszenie auta, jakość materiałów,
308 SW PREMIUM Auto niebanalne, oryginalne i pomyślane jako środek lokomocji dla rodziny. Naprawdę fajna sprawa. Polecam diesla, zwłaszcza teraz gdy są przeceny. cicho tanio i dynamicznie.
zaledwie 1.6l pojemności a ciągnie jak 2.2l benzyna w safrance. Przypominam że auto waży 1.5 tony (wersja SW). Silnik cichy po uruchomieniu i praktycznie nie słychać go po rozgrzaniu, daje znać że istnieje przy wyprzedzaniu. Jest możliwość podniesienia mocy do 110 KM, ale jak na razie mi wystarczy. Jednak nie ma zbyt dużego zapasu mocy. Silnik jest tak akurat i jak załadujemy samochód na maxa to już nie poszalejemy na pewno.
Mistrzem szybkości i precyzji to ta przekładnia nie jest. Biegi wchodzą poprawnie, ale o super szybkiej zmianie biegów można zapomnieć. Może trochę musi się rozchodzić. Auto ma 1000 km z czego 500 km w trasie. Przełożenia dobrane poprawne, pozwalają na dynamiczną i oszczędną jazdę
Mam mieszane uczucia. Z jednej strony jak na auto o tej masie i wysokości auto prowadzi się bardzo dobrze. Posiada spore rezerwy i w zakrętach można pojechać naprawdę szybko, ale... komfort resorowania w porównaniu z safranką to katastrofa. Ale safranka była klasą samą dla siebie. Jedno jest pewne, jeżeli droga jest nierówna na pewno to poczujecie.
Auto wymaga wyczucia. Z przodu generalnie OK. Z tyłu trochę gorzej (czujniki parkowania załatwiają sprawę). Lusterka wsteczne wystarczające. Jedna poważna uwaga: manewr cofania nocą to jakiś kataklizm, myślałem że mam przepaloną żarówkę światła cofania. No i te słupki. Wiem, wiem bezpieczeństwo, trzeba je zaakceptować w takiej wielkości.
Doskonale z minusem. Kto wymyślił te pseudouchwyty na napoje pod podłokietnikiem na konsoli środkowej, nie wzbudzają zaufania i są niepraktyczne. Reszta to klasyka, bez zbędnych ozdobników, wszystko na swoim miejscu, jest jojstick do sterowania radiem przy kolumnie kierownicy podobnie jak w safrance, sterowanie podstawowymi funkcjami intuicyjne, zaawansowane funkcje wymagały spędzenia ok. godziny czasu w samochodzie i wszystko jasne. W SW fajne stoliczki samolotowe w drugim rzędzie i możliwość przekładania pojedyńczych foteli. Auto rejestrowane na 7 osób.
Na hasło klimatyzacja dwustrefowa powinienem paść na kolana, ale nie padam. Daję dobrze bo dwustrefowa w modelu SW nie wymagała dopłaty. Powiem szczerze uważam, że jest za głośna, albo po prostu źle skonfigurowana. W ustawieniu AUTO pracuje z ok. 1/3 mocy wentylatora i przepływ powietrza jest wyraźnie słyszalny. Na dłuższą metę np. jazda w trasie jest irytująca. Porównuję oczywiście do safrana tam ta sama klimatyzacja dwustrefowa działa bezszelestnie w trybie auto. Wyjątek to upały rzędu 40 stopni (Włochy). Poza tym nie mam uwag.
Wspaniale. Auto jest wysokie przestronne, duże szyby i szklany dach wzmacniają poczucie przestrzeni i wolności. W nocy można oglądać gwiazdy - to opinia dzieci. Materiały dobrej jakości, nie odstraszają jak np. w fordzie czy oplu.
Auto jest naprawdę ciche. Z pewnością jest to zasługa bardzo dobrego silnika, ale też odpowiedniego wyciszenia i dobrego spasowania. Na dziurach nic nie grzechocze, przy szybszej jeździe ok. 130-140 nic nie świergoli. Najgłośniej w aucie słychać odgłosy toczenia się auta i pokonywanych nierówności. Nie jest to spowodowane złym wyciszeniem, a ciszą jaka panuje w aucie.
Auto naprawdę potrafi mało spalić. Jedyny wyjątek to jazdy od drzwi do drzwi. W czasie eksploatacji w takich warunkach auto może spalić nawet do 7,5-8 litrów. Klima działa na okrągło. Na trasie delikatnie w granicach 110/godz zużycie 4,3/100 km.
Przeceniony stary rocznik. 308 SW w wersji Premium za 60 parę tysięcy w dieslu. Lepszą ofertę na rynku będzie bardzo trudno znaleźć. Auto ma praktycznie wszytko to co potrzeba, może czujniki parkowania z przodu by się przydały. Przy tej cenie, nowości modelu (SW weszły na rynek w 2008r.) daję maxa
nowe auto.
nowe auto.