: RFK to prawdziwy ryczący lew na drodze, któremu niejedno TDI nie daje po prostu rady a do tego wolnossący na blue petrol (lpg) daje na prawdę radę!
Przeniesienie napędu
: skrzynia
: wentylator nawiewu
dobre i nie drogie auto, które dzięki "złej sławie" (paliły się w przeszłości) można kupić dobrze wyposażone za niewielkie pieniądze i z fajnym silnikiem :) bardzo komfortowe i ekonomiczne (tanie części).
2.0 RFK (ew10j4s) wolnossący benzyniak to bajka. idealny do LPG, pali niewiele a daje na prawdę fan z jazdy. Niejedno 1.9tdi czy 2.0tdi nie ma startu a jazda nim z lpg to zaledwie 16-18zł/100km ;)
Chyba BE4 seria to najsłabszy punkt tego samochodu - skrzynia ciut przy słaba do tego silnika a jednocześnie za krótka. Biegi 4 i 5 mogły by być nieznacznie dłuższe i była by bajka/doskonale a tak tylko "dobrze" ;)
prosty, tani w obsłudze, komfortowy i świetnie się prowadzi szczególnie po PL drogach. Dość trwały i nie sprawia kłopotów. Czasem po miejskich dziurach tylna belka może być denerwująca (odgłosy z niej dochodzące a nie komfort bo do niego zastrzeżeń nie mam)
Ekstra ergonomicznie zaprojektowane szyby, lusterka i układ wycierania szyb. Jednym słowem idealnie.
Wszystko gdzie trzeba i pod ręką. Siedzenia bajka. Dostęp do wszelkich schowków i pokręteł taki właśnie jak być powinien.
tutaj tylko dobrze, o ile do wentylacji nie mam zastrzeżeń o tyle dmuchawy/wentylator wewnętrznej dmuchawy raz na 3-5 lat ulega zużyciu i hałasuje. Trzeba go wymienić - 300zł. dość drogo.
taka jak być powinna. jestem dużym człowiekiem ważącym przeszło 100kg i czuję się wygodnie i komfortowo.
mogło by być nieznacznie lepsze jeżeli chodzi o komorę silnika ale i tak jest bardzo dobrze.
wzorowe, wszystko tanie (podst. elementy eksploatacyjne) a nawet sławetna elektronika (np. wymieniałem wentylator i rezystor dmuchawy) - koszty malutkie a dostępność części bardzo duża. Poza tym nie miałem innych usterek przez przeszło 50kk.
Nic dodać niż ująć, za tą cenę lepszego auta nie ma co oczekiwać. Dla mnie dostaje się dużo więcej niż można było się spodziewać!