Ocena kierowcy - Peugeot 307 I Hatchback

W.W., 19 lat temu
Silnik 2.0 HDi 8V FAP 109KM 80kW
Rok produkcji 2002
Peugeot 307 I Hatchback 2.0 HDi 8V FAP 109KM 80kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Jestem na serio zadowolony, to jest wygodne, dobre auto, ma siwetne wyposarzenie (zalezy od modelu...), nie bardzo moge uwierzyc w ta jego awaryjnosc, bo sam nie mialem takich przygod... moze dlatego ze po prostu dbam i robie przeglady na czas.
silniki HDI znane sa z wysokiej kultury pracy, moj pracuje rowniutko, cicho (jak jest zimny to jest glosny!), bardzo elastyczny (benzyniaki 130-140KM w trasie wymiekają, musialyby na 3 biegu ryczec :) .
normalna skrzynia, przelacza sie bez haczenia, po prostu OK !
na plus: swietnie sie trzyma drogi, twardawe, fajne na zakrety. mam ESP i musze powiedziec ze to naprawde dziala! siwetnie ustawiony ABS ; na minus: przod troche skrzypi :-p
widocznosc norlmalna, nie wiem czemu ludzie narzekaja na tylne szerokie slupki :) jak ktos ma oczy to i tak umie cofac, a w tej klasie wszystkie auta maja takie slupki. siedzi sie w miare wysoko wiec wszystko dobrze widac.
ergonomie oceniam bardzo dobrze, ale to chya rzecz gustu czy ktos sie znajduje w konkretnym usytuowaniu przelacznikow i schowkow :) mi bardzo odpowiada 307 w srodku. jest masa przestrzeni na przodzie - tyle co w Vectrze C, Mondo, Passacie. 307 jest najporzestronniejsza z przody w calej swojej klasie kompaktow.
swietna klima, wydajna, lubie taką. poza tym mam szyberdach ktorym sobie robie fajna wentylacje :)
przod jest wyjatkowo przestronny, 307 oferuje mase przestrzeni i poczucie komfortu. z tylu srednia w tej klasie, bagaznik normalny jak na kompakta.
zimny HDI = hałas :) ale jak sie ruszy to wszystko cichnie, jest cicho oaz do 170-180 km/h, to bardzo dobry wynik. uwierzcie, przy 170 nie slychac silnika. ludzie ktorzy ze mna jezdza dziwia sie bardzo, bo dzieki przestronnosci i dobrzemu wyciszeniu oni mysla ze jedziemy 140 a my juz powyzej 170 :-)
co prawda duzo tu zalezy od cen paliw, ale nie jest zle. jak jezdze w miescie (klima, korki) to pali 7-7,5. w trasie 6.5 (jazda bynajmniej nie przepisowa), wynik OK, ale są lepsze (tylko te rozniece sa male, wiec...)
cena srednia w klasie, ale dobre wyposarzenie w tej cenie.
z drobiazgow to: skrzypienie przedniego zawieszenia, troche za czeste przepalanie zarowek, skrzypi fotek kierowcy, popsuta blokada rodzicielska jednych z tylnych drzwi... nie wiele.
mimo negatywnych ocen jakie slyszalem musze dac dobra ocene bo za wiele mi sie nie popsulo (auto 3 lata): przednie amory i sworzen wahacza (polskie drogi), szyba od kamienia (nie wina peugeota), poza tym przeglady i zaplanowany rozrząd (tani jak barszcz, 250 zl za komplet, w Vectrze placilem 600 !)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 HDi 8V FAP 109KM 80kW [l/100km]

6,3