Z samochodu jestem zadowolony, to wystarczająco duże auto dla rodziny 4 osobowej ( dzieci z wózkiem). Silnik pracuje bardzo przyjemnie i jest wystarczająco dynamiczny. Drobne awarie zaakceptowałem a tych poważnych się coraz bardziej boję.
Cichy i dynamiczny, z dobrym spalaniem
Trzeba się było przyzwyczaić - trochę haczy
Jazda komfortoawa, ESP się sprawdza (np pokonywanie kolein pełnych wody jest niemal niezauważalne dla prowadzącego), w zakrętach bardzo dobrze się trzyma (opony 205)
Przednia szyba bardzo wielka, do dzisiaj nie "czuję" do końca przodu, słupki przednie zbyt szerokie - przysłaniają widoczność.
Myślę o przyciemnieniu szyb bo klima podczas upałów czasami nie wyrabia.
Syper samochód dla rodziny z 2 dzieci (1 wózek, 2 dzieci + małżeństwo) na wyjazdy się mieścimy.
Spala około 5,2 - 5,5 l/100km (srednia spalania dla całego baku 1000 km przy jeździe 70% trasa 120-130 km/h, 30% miasto).
Ceny przeglądów (co 20 tys km około 450 zł, co 60tys km 800 - 1000 zł)
Kupowałem go jako najtańszy w swojej klasie więc daję ocenę dobrą - nic poważnego się nie psuło poza opisaną pompą wodną i dwumasowym kołem zamachowym. Jakość materiałów jest OK.
Jest prawie OK.
- Co roku urywają się chlapacze od śniegu.
- Regularnie przepalają się żarówki.
- spryskiwacz tylniej szyby działa do bani - płyn trafia na szybę po kilku ruchach wycieraczki, aż boję się jej używać przy brudnej szybie.
Do 40 tys km było OK, potem:
- wymiana przeciekającej pompy wodnej i w konsekwencji rozrządu
- wymiana koła zamachowego
Boję się co będzie dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 109KM 80kW