Ocena kierowcy - Peugeot 307 I Hatchback

Roberth, 18 lat temu
Silnik 1.4 8V 75KM 55kW
Rok produkcji 2004
Peugeot 307 I Hatchback 1.4 8V 75KM 55kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Mimo tych wszystkich bolączek lubię swoje autko, dobrze się w nim czuję i myślę że jeszcze raz kupiłbym 307. Nie ma samochodu bez wad, a te które opisałem powyżej jakos zniosłem bez bólu. Oby nie było nowych. A poza tym to przecież piękny samochód.
Całkiem przyjemny silniczek, elastyczny i cichutki. W najgorsze mrozy palił od pierwszego obrotu.
Już się przyzwyczaiłem do walki ze wstecznym, szczególnie na postoju żeby wsunąć blokadę. Przełożenia nieźle dobrane, drążek chodzi nieco za ciężko.
Z jednej strony wspaniałe odczucia z jazdy w trasie po równej nawierzchni, nawet w ciasnych zakrętach nie rzuca na boki, nie buja, trzyma się drogi. Po prostu przyjemność z prowadzenia. Z drugiej strony nie sprawdza sie na nierównościach, a tych w Polsce zdecydowanie więcej, podwozie bardzo hałasuje, ma się wrażenie że na każdej większej dziurze zostawiliśmy jakiś element zawieszenia.
Zgadzam się z poprzednikami: przednie słupki zdecydowanie ograniczają widoczność, szczególnie ten z lewej strony. Trzeba się nauczyć obserwować drogę na godzinie 11 aby kogoś nie rozjechać na pasach. Poza tym widok w inne strony w normie.
Nie jest źle, wszystko w zasięgu ręki, trochę mało schowków i brak prawego podłokietnika, szkoda.
Poniżej -10 długo się nagrzewa, wyłączam na ten czas nawiew bo nagrzewanie kabiny i silnika jednocześnie trochę mija się z celem. Podczas sporych mrozów silnik przy włączonym ogrzewaniu osiągnął właściwą temperaturę dopiero po 30 km. Automatyczna klima działa niezbyt precyzyjnie, system ma zbyt dużą bezwładność, wyraźnie czuć różnicę temperatur, czasem wieje zimnym, potem za ciepłym.
Bez dwóch zdań: jeden z większych kompaktów, bardzo wygodny, szczególnie kombiak. Nikt nie szoruje głową po suficie, ani nie uderza zębami o kolana.
Gdyby nie to głośne zawieszenie.... :(( Ogólnie cichy, silnika prawie nie słychać, lekkie świerszczyki z prawego lusterka.
Latem na 60 litrach przejeżdżam średnio ok. 900 km, zimą 850. Tak więc chyba nie jest źle.
Też nieźle.
Wymiana wyświetlacza, nowa uszczelka pod głowicą, nie działają spryskiwacze (jeszcze nie wiem dlaczego), komunikaty typu "antipolution fault", skrzypiące wycieraczki, piszczące, szorujące hamulce,. Nie powinno tak byc w rocznym aucie.
Posypał się jakiś element odpowiadający za ciśnienie oleju. Na wolnych obrotach zapalała się czerwona kontrolka STOP wraz z właściwym komunikatem na wyświetlaczu. Na szczęscie dało się dojechać do warsztatu na większym gazie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 8V 75KM 55kW [l/100km]

6,1