Ocena kierowcy - Peugeot 306 II Hatchback

Silnik 1.6 90KM 66kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Peugeot 306 II Hatchback 1.6 90KM 66kW 1997-2001 - Oceń swoje auto
Karoseria : 13-letnie auto, poobtłukiwane porysowane, a tu ani śladu rdzy. Komfort gratis.
Do miasta dla rodziny z małym dzieckiem - aż dość
89 KM - niby niewiele, ale do miasta jak znalazł. Nie ma problemu z przyzwoitym startem ze świateł, ale kiepsko z wyprzedzaniem. Jazda eko na trasie, to spalanie poniżej 6l bezołowiowej.
Nic specjalnego. Haczy 2, biegi krótkie - poszaleć się nie da.
Miękki, komfortowy, idealny do spokojnej jazdy. Słabe hamulce.
Pod tym względem kosi konkurencję. Do przodu, do tyłu, na boki - w nowszych autach tej klasy tego się nie uświadczy.
Nie ma się co uskarżać.
Nic specjalnego - w zimie chwilę trwa zanim się nagrzeje, w lecie - brak klimy daje się we znaki.
Mam porównanie do Octavii. Z przodu - francuz o klasę lepszy ( mniejsza konsola, wygodniejsze fotele ), z tyłu podobnie, niestety bagażnik nieduży ( aż strach pomyśleć, co zmieściłbym gdybym miał gaz ).
Do 90km/h dobrze, potem coraz głośniej. Przy 150 bardzo głośno.
Tutaj napiszę trochę więcej. Auto kupiłem w 2006 roku z przebiegiem 40kkm, z przeznaczeniem do jazdy po mieście/trasie w stosunku 70/30. Poza dzwonem, którego zaliczyłem i który szarpnął mnie na prawie 2,5k ( blacharka, chłodnica, elektryka ), robię praktycznie tylko elementy, które się zużywają. Wahacze, amortyzatory i sprzęgło zrobiłem tylko raz,dwa razy przepaliłem tłumik, żarówek, wycieraczek nie liczę. Koszty przeglądów - nie robię w ASO, więc bez większych szaleństw, części też na zamiennikach, których jest dużo, więc do przełknięcia.
Nieźle.
Nie jest źle - wbrem pozorom, nie wszystkie samochody na F się psują. Rozładowany akumulator, przepalone żarówki itp to są sprawy eksploatacyjne, a nie usterki. Po tym, jak rozładowałem akumulator, trochę szwankowała elektryka, ale jedna wizyta w warsztacie i wszystko wróciło do normy.
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 90KM 66kW [l/100km]