Ocena kierowcy - Peugeot 306 I Sedan

Silnik 1.8 101KM 74kW
Rok produkcji 1995
Peugeot 306 I Sedan 1.8 101KM 74kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Silnik : Elastyczność jednoski napędowej jest na naprawde wysokim poziomie
W tej wersji silnikowej i wyposażenia doskonały samochód dla młodych ludzi lecz z wyobraźnią. Nie jest piękny lecz ten silnik ma dusze, bynajmniej w tej wersji co ja posiadałem.
Elastyczność rewelacyjna odejście ze świateł dobre. Ja osobiście posiadałem krótką skrzynie co przyczyniło sie do rewelacyjnego przyspieszenia jak na ten silnik. od 0-100km/h 8.8s. Późniejsze biegi (tzn. 3,4,5) były już wydłużone dzieki czemu autkiem jechałem nawet 210 ale wydaje mi sie ze to już max.
Biegi wchodzą jak masełko. Ja miałem tylko coś z synchronizatorem bo przy 5500-6000 obr/min przy zmianie z pierwszego na drugi bieg potrafiło zazgrzytać.
Zawieszenie przed kupnem miałem świeżo wymienione więc REWELACJA. Nic nie stukało, nie pukało.
Lusterka są dosyć małe ale nie było problemów z jazdą i parkowaniem.
Wszystko pod ręką tak jak być powinno.
I tu kolejny plus Peugota. Mazda którą jeździłem chowała sie do tego samochodu. Kupiłem w okresie zimowym i byłem w pełni zadowolony z ogrzewania,
No ja podróżowałem najczęściej sam więc dla mnie miejsca było wystarczająco. Wysoki nie jestem (180cm) lecz barczysty i to nie stanowiło problemu. Jadąc w 4 osoby dzielona kanapa dodawała konfortu podróżującym lecz ilość miejsca na tylnej kanapie nie była zadowalająca.
I tu minus tego samochodu. Niestety przy prędkościach rzędu 120 zaczynało huczeć a nie wspomnie o prędkościach 150 a 210 (max) to już całkiem odrzutowiec. I co najdziwniejsze to nie hałasował silnik lecz powietrze.
Mam bardzo ciężką nogę i tego nie da sie ukryć aczkolwiek kilkukrotnie jechałem w granicach 90-110 i spalił ok 6l/100km co mnie pozytywnie zaskoczyło. Niestety poruszałem się często po mieście i moja dynamika jazdy była kosztowna ponieważ spalanie wychodziło w granicach 14-15l/100km.
Ludzie na potęgę kupują golfy 3 lecz ja byłem mądrzejszy i wybrałem peugota z czego jestem w 100% zadowolony.
Niestety pokusiłem sie zatankować niejednokrotnie na stacjach Tesco co zaowocowało awarią pompki paliwowej. Na początku gdy kupiłem moją 306-tke było ok -10*C i szyby sie nie otwierały, lecz po wjechaniu do garażu wszystko działało.
Miałem Peugota ze stosunkowo niskim przebiegiem więc nic mi sie nie psuło.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 101KM 74kW [l/100km]

9,2