Autko 15 letnie, kupione przez przypadek. Zero rdzy, silnik świetny, zawieszenie komfortowe.
Minusem jest brak klimatyzacji, ale w tej klasie jak już pisałem standard :)
Chciałem nim tylko dojeżdzać do pracy, ale jest na tyle pewny, że jeżdźę nim po całej Europie- do Chorwacji, Budapesztu, Pragi, nad Bałtyk. Tylko LPG kupować no i winietki i śmigać.
Mogę z czystym sumieniem polecić
Obawiałem się, że silnik 1.4 nie uciągnie takiej kasty, ale naprawdę przyzwoicie da się jeździć. Nie jest to demon szybkości, maksymalnie udało mi się go rozpędzić do 180km/h na autostradzie w Czechach ale nie polecam takich prędkości w żadnym aucie. (w danych fabrycznych podają prędkość max 170).
Przy normalnych prędkościach również tych autostradowych- 130 km/h spisuje się rewelacyjnie.
Skrzynia spisuje się dobrze. Gładko chodzi, jednak nie jest super precyzyjna. Od czasu do czasu zacina się wsteczny. Auto ma 15 lat i może to dlatego (?)
Układ jezdny jest rewelacyjny. 18 tys. kilometrów przejechane i nic nie stuka nic nie puka. Dodatkowo zawieszenie komfortowe jak na ta klasę autek.
Widoczność dobra. Mam sedana i z tyłu zamontowany spoiler więc wiem gdzie się kończy auto. Gdyby nie to podczas parkowania \"na styk\" mogłoby być różnie. Ale tak to jest z sedanami.
Nic dodać nic ująć- jestem zadowolony :)
Plastiki nie są może najciekawiej zaprojektowane, ale wszystko jest pod ręką. Na początku zdziwiłem się z umiejscowienia klaksonu, ale to tylko kwestia przyzwyczajenia i teraz już odruchowo :)
Zacznę od drugiego członu- ogrzewanie naprawdę dobre. Natomiast co do wentylacji...4 biegi 1 i 2 bieg dmuchają lekko i chodzą cicho, natomiast 3 i 4 dmuchają mocno a i głośność jest spora;) Brak jest jakby czegoś po między, ale może mi się wydaje bo wszystkie auta z jakimi miałem doczynienia miały podobny problem:P nic na mój gust.
Brak klimatyzacji- ale w tej klasie wśród tych roczników to standart.
Przestrzeń rewelacja. Przednie fotele dają dużo miejsca, a z tyłu po rozłożeniu podłokietnika jedzie się jak premier :P dla 4 osób i bagażu na wakacje miejsca starczy.
Nie ma co narzekać. Lepiej niż w Pandzie czy Punto czy gilfie Dislu. Przy podróży do 130 km na autostradzie jest naprawdę przyjemnie- radyjko leci kilometry uciekają.
Mam założoną instalację LPG. W zimę musiałem liczyć ok 10 litrów gazu, natomiast teraz latem ok. 8-9. Na trasie te liczny są o ok. 1 litr mniejsze. Dla mnie to doskonały wynik bo gaz kosztuje 2 zł/litr.
Kupiłem go bardzo tanio. Tani w eksploatacji. Daje całkiem niezły komfort w niskiej cenie. Jestem studentem więc jego taniość mi odpowiada.
Zaraz po zakupie wymieniłem olej, filtry, rozrząd i uszczelkę pod głowicą. Zapłaciłem za wszystko 600 zł. 100 zł zostawiłem u gazownika- regulacje itd. I były to jedyne wydatki przez 17 tys km. Na 15 tys.wymieniłem olej po raz drugi. Wydałem zatem 800 zł na cześci eksploatacyjne przez 20 tys km. Dodam że jeżdze za ok.17 zł/100 km.
Z poważnych usterek, to walnięta uszczelka pod głowicą jak go kupowałem- ale za to taniej go kupiłem, więc wyszedłem na zero ;) Ponoć wina LPG.
Poza tym zero awaryjności.