Ocena kierowcy - Peugeot 306 I Hatchback

Silnik 1.6 i 98KM 72kW
Rok produkcji 1996
Peugeot 306 I Hatchback 1.6 i 98KM 72kW 1993-1997 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Trudne pytanie, ale muszę przyznać, że poza miejscami, gdzie były jakieś wgniotki, czy zarysowania korozji nie ma - całkiem nieźle zabezpieczony francuz
Układ elektryczny
Układ hamulcowy
Zawiodłem się w sumie. Gdybym miał pieniądze sprzedałbym go za byle co i kupił coś innego. Nie ufam mu pod względem usterkowości i boję się wyjeżdżać nim w dłuższe trasy z lękiem, że się rozłoży. Gdyby ta awaryjność była mniejsza, to w sumie byłoby całkiem przyjemne auto dla 3 osobowej rodzinki.
Generalnie w porządku, całkiem niezła dynamika
Wszystko fajnie wchodzi, poza wstecznym, który czasem trzeba powtarzać
Nieźle trzyma drogi. Co prawda nie szaleje po drodze, ale na łukach nie czuję, że polecę w bok. Może trochę zbyt miękki
O ile przez szyby widać wszystko, to lusterka wsteczne są do kitu i przy zmianie pasów na kilkupasmowej muszę kręcić głową dookoła.
W sumie bagażnik jak na hatchback nie najgorszy - sporo się mieści, jednak jest kilka pierdół, które męczą - np. odsuwanie elektryczne szyb - trzeba się długo przyzwyczajać, zanim bez patrzenia sięgniemy do przycisku, nie zaszkodziłoby dzielone siedzenie z tyłu, fotele kubełkowe, dla mnie niezbyt wygodne.
Grzać jakoś grzeje, z chłodzeniem gorzej. W upał w skórzanych butach, nawiew na prawą stopę, a lewa mi się \"pali\"
Z przodu całkiem fajnie nawet przy moich 194 cm wzrostu, ale z tyłu z moim i mniejszym wzrostem porażka - głowa mi się nie mieści, na nogi też nie ma miejsca, no ale cóż - to raczej mały samochód...
Przesiadłem się z CC i na początku wydawało mi się pięknie, ale w porównaniu z innymi autami, to słabiutko - słychać opony, świst powietrza przy 80 km, a w zimę, jak się pokurczą uszczelki w drzwiach, to i przy 50, przy 120 na godzinę silnik niemal ryczy...
Co tu dużo mowić, żre skubany sporo, myślałem że będzie oszczędniejszy, na początku liczyłem, a teraz już leję i nie sprawdzam
Tak jak patrzę na allegro, to modele tego typu chodzą od 3,5 do 5,5 tys. Więcej na pewno bym nie dał, za mniej chyba też nie sprzedał.
Sypie się cały czas, głównie elektryka - zamki w drzwiach, światełka, nawiew działa bez 2 poziomu, zapłon, czujniki itp. szkoda wyliczać, jakbym chciał wszystko naprawić, to musiałbym dołożyć z 7 tys.
przejechałem nim przez 1,5 roku 25 tys. i już dwa razy jechałem na lawecie. Raz siadł rozrusznik, a dwa pompa paliwa, do tego tylna belka do regeneracji i ciągnie oleju, tak że czasami w korku robię z tyłu zasłonę dymną... Nie polecam...

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 98KM 72kW [l/100km]

7,7