Ocena kierowcy - Peugeot 3008 I Crossover

M.Szweda, 10 lat temu
Silnik 1.6 THP 156KM 115kW
Rok produkcji 2013
Peugeot 3008 I Crossover 1.6 THP 156KM 115kW 2011-2016 - Oceń swoje auto
Inne : Auto posiadam od 23.11.2013r. Porównując z poprzednim samochodem jestem niezwykle zadowolony z pozycji kierowcy tzn wyżej, lepiej, znakomita pozycja za kierownicą. Początkowo lekkie zamieszanie powodowała kwestia obsługi audio, navi i przejście z hondy do peugeota teraz jest ok, kwestia przyzwyczajenia . System JBL troche tandetny jak za cenę 1900 PLN porównując z systemem premium hondy ,ale może być. Super sprawa wyświetlanie danych na płytce przed oczami kierowcy, myślałem że to zbędny bajer ale chyba coraz bardziej mi się podoba przaktyczne zastosowanie tej nowinki technicznej, nie spogladam na zegary, jedynie czasem na obrotomierz, resztę danych odczytuję z ekranu nawigacji ,czasem spoglądając na dane komputera pomiędzy zegarami. Nawiasem mówiac mógłby być (ekran nawigacji) delikatnie skierowany w stronę kierowcy, ale do pozycji jaka jest fabrycznie też można przywyknąć.Ogólnie jak na ten czas jestem zadowolony. Z praktycznego punktu widzenia totalnym obciachem są wycieraczki pod nogi dla tylnego rzędu siedzeń i dla kierowcy. Wyjaśniam dlaczego: wycieraczka kierowcy ma zabezpieczenia chroniące przed przesunięciem pod pedały dlatego powinna być 20 cm dłuższa bo cały brud z butów leci na wykładzinę samochodu. Natomiast tylna wycieraczka pod nogi pasażerór powinna być dzielona na dwie połowy bo jest niepraktyczna przy wyciaganiu z samochodu i dodatkowo powinna mieć większą powierzchnię , co jest całkiem realne do uzyskania. Jestem bardzo zadowolony na chwilę obecną z ilości spalanego paliwa, zwłaszcza jak czytałem opinie na forach coniektórych nabywców auta z takim silnikeim jak ja posiadam. Zaznaczam że urzytkuję samocchód na odcinkach miejskich do 15 km w drodze do pracy i 15 km w drodze powrotnej. Dotychczas jednorazowo nie przejechałem wiecej ja 50km. Rewelacyjne są światła bi ksenony z doświetlaniem zakrętów ! Szczególnie do docenienia w przypadkach ograniczonej widoczności. Na razie tyle . Może ktoś z peugeota to przeczyrta to miałbym dużo więcej praktycznych uwag :)
lekko nieprecyzyjna, ale myśle że się wyrobi :)
troche sztywny jak na francuza, ale elastyczny w porównaniu z hondą
lusterka boczne trochę nieciekawe
szkoda że nie ma ogrzewanej elektrycznie szyby przedniej
ok
słychać lekko silnik kiedy wchodzi na obroty i lekko stukające zawieszenie
jak na razie
Napisze za rok
Napisze za conajmniej rok na chwile obecną brak
Na razie bez

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 THP 156KM 115kW [l/100km]