Moim zdaniem ,jak na niewielkie autko prezentuje się wyśmiecie . Miało być Audi A2, VW Polo, C2 , ale jak zobaczyłem Swojego czarnego 207 Sporty na alufelgach 17" to już nie chciałem od niego odejść .
Najmocniejszy diesel w 207 czyli 1.6 HDI 109km z FAPem . Mocy na pewno nie brakuje,a spala tyle co nic . Kupiłem z przebiegiem 175tys km , wg. "fachowców" przy tym przebiegu powinno sypać się wszystko a nie sypie się nic. Mam 191tys km i wymieniam tylko oleje i filtry . Komputer nie wykazuje błędów, elektronika nie wariuje, Turbina , wtryski , dwumasa nie wykazują nadmiernego zużycia . Turbodziura znacznie bardziej wyczuwalna niż w 1.9tdi 110km ,ale jeśli chodzi o osiągi to na pewno nie ustępuje .
W 307 1.6 109km benzyna skrzynia pracowała lepiej . Na zimnym silniku i zimą trochę za ciężko wchodzi 1 i 2 , ale jak już się lekko nagrzeje to już jest wszystko ok .
Auto jedzie jak po sznurku . Nie ma żadnych luzów, elektryczne wspomaganie "robi robotę ".
Peugeoty mają to do siebie,że mają wysoką przednią szybę i widoczność jest znakomita . Jak wsiadam do limuzyn typu BMW E46 czy Honda Accord z 2005r to widoczność jest gorsza .
Wszystko na swoim miejscu . Pomimo moich 195cm wzrostu w aucie czuje się naprawdę komfortowo .
Bez zastrzeżeń .
Mam 195cm wzrostu więc pasażer za mną nie ma lekko . Jeśli wyruszam w trasę ze znajomymi to raczej kobiety siadają z tyłu i nie narzekają :)
Jak na autko tej klasy jest świetnie . Do 140km/h w aucie jest naprawdę cicho . Lepiej niż u konkurencji .
Dowiadywałem się o koszt ewentualnej regeneracji turbiny (700zł) , wymiana dwumasy - można wsadzić zwykłe sprzęgło z 1.6hdi 90km , lub kupić używkę lub regenerować (600-800zł) , wtryski można dostać używki w dobrym stanie (120-150zł szt ). Z Filtrem FAP i EGR poradzi sobie każdy mechanik (czyszczenie 150zł). Jak ktoś ma chociaż podstawową wiedze o mechanice to możę sam to zrobić ( w internecie można znaleźć instrukcje ) . Biorąc pod uwagę żę takie naprawy wykonuję się 1-2 na około 150-200tys przebiegu to tak wiele ?
Jest to francuz więc za niewielkie pieniądze dostajemy piękne auto i w dodatku dobrze wyposażone . Jeśli kupimy zadbany egzemplarz to nie mamy się czego obawiać . To mój drugi Peugeot i na pewno nie ostatni bo marzy mi się 407 Coupe :)
Przez 15 tys km przepaliła się żarówka od oświetlenia tablicy i tylny kierunek :)
Jak na razie autko jest niezawodne :)
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 HDi 109KM 80kW