Ocena kierowcy - Peugeot 206 Hatchback

Silnik 1.4 HDi 70KM 51kW
Rok produkcji 2005
Peugeot 206 Hatchback 1.4 HDi 70KM 51kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Bez większych awarii
Karoseria : Rdza nie jest problemem.
Przeniesienie napędu
Samochód posiada swój urok. Idealny dla dwóch osób do codziennego użytku i podróży. Spalanie jest naprawdę niskie a mocy jak na 1.4 hdi nie brakuje. Samochód posiadam już ponad 3 lata i nie było większych problemów. Części łatwo dostępne i w dodatku tanio. Jedynym minusem może być skrzynia biegów i sprzęgło które są nie precyzyjne i szybko się zużywa lecz da radę z tym żyć. . Uważam że, nie ma lepszego samochodu w tej cenie.
Jedyne co musiałem robić przy swoim to rozrząd, wymiana oleju itp. czyli rzeczy typowo eksplatacyjne. Mój silnik akurat posiada przerobioną turbosprężarke dzięki czemu ma większą moc na spalanie prawie nie wzrosło. Jedyne problemy jakie miałem z silnikiem to wytarte szczoteczki na alternatorze.
Posiada wiele luzów. Jest nie precyzyjna biegi potrafią wyskakiwać. Szybko zużywają się cięgna.
Posiada wiele do życzenia lecz nie sprawia to większego problemu.
W moim egzemplarzu pomimo spotkania z sarną i wielu obić samochód nie rdzewieje a nie jest garażowany non stop. Jeśli odpowiednio zadba się o lakier nie powinno być problemu z rdzą.
Szyba przednia jest szeroka, słupki nie przeszkadzają.
Samochód naprawdę szybko się nagrzewa lecz nie wiem jak jest z klimatyzacją ponieważ jej nie posiadam
Przestań dla dwóch osób jest wystarczająca a nawet zadawalająca. Jednak nie polecam dłuższych tras na tylnej kanapie
Do 140km/h w kabinie jest dosyć cicho lecz przy większych prędkościach nie jest tak miło. Nie słychać lusterek, drzwi są szczelne.
Samochód bardzo ekonomiczny. Przy spokojnej jeździe nie przekroczy 5l /100 km. Ubezpieczenie po znizkach także bardzo atrakcyjne.
Ja swój egzemplarz kupiłem za 5000 zł trzy lata temu. Nie mam co wymagać dużo od budżetowego samochodu.
Jest ich dużo lecz nie przeszkadzają. Jedynym kłopotliwym był klakson i poduszki powietrzne który przestały działać po awarii zwijka taśmy.
Dotychczas nie miałem z nimi problemu. Przez pewien czas samochód zaczynał się lekko grzać i silnik stukał, po wymianie termostatu wszystko wróciło do normy.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 HDi 70KM 51kW [l/100km]

5,5