Spodziewałem sie czegoś lepszego. Mogę powiedzieć, że z poprzednim samochodem miałem o wiele mniej problemów (Seicento SX 0,9).
Samochód, niestety przez wielu użytkowników przechwalony, chyba dlatego że jest \"ładny\":).
Nie kupię więcej samochodu tej marki.
Jak to diesel - trochę ociężały, chociaż na niskich obrotach sprawuje się nieźle. Nie było kłopotów z odpalaniem nawet w duże mrozy.
Brak większych zastrzeżeń, ale jeżeli jedynka służy tylko do ruszania, to na dwójce mało elastyczna, przy niskich prędkościach lubi szarpnąć.
Mam poważne zstrzeżenia - po 60tkm wymiana łożyska w przednim kole, końcówka drążka do wymiany. Raczej nie na nasze drogi.
Lusterka asferyczne dobrze spełniaja swoją rolę.
Poważne zastrzeżenia co do miejsca zapinania pasa bezpieczeństwa, bardzo nisko, przez rok użytkowania samochodu ciągle szukam uchwytu. Pozostałe sprawy OK.
Ogrzewanie w normie (po 5km robi sie ciepło), natomiast wentylacja tragiczna. Cały rok musze jeździć z włączona klimą bo strasznie szyby zaparowują. Zimą albo zimno w nogi, albo zaparowane szyby, zależy jak przełączę nawiewy.
Jadąc w 3 osoby, szyba z tyłu zawsze zamglone.
Przy moich 173cm nie narzekam. Z tyłu miejsce tylko dla niższych i osób.
Zupełnie przeciętne. O ile silnik nie przeszkadza przy prędkościach do 120/h to później nie da się nie zwracać na niego uwagi.
Nie wim skąd się biorą super opinie o niskim spalaniu. Nie jeżdżę jak wariat, ale też nie lubie się wlec na drodze po to żeby pobić rekord oszczędności. Spalanie liczę od tankowania do tankowania, ruch mieszany, trochę miasto, trochę trasa. Nie udało mi sie zejść poniżej 5,8/100 (cały czas klima). Zimą dochodziło nawet do 7,5/100. Jak na 1,4HDi to niemało.
Całkiem przeciętny - chyba trochę gorszy od Fiatów w tej samej klasie.
sterowanie el. lusterkami - wysiadło; trzaski w drzwiach (mocno słyszalne); ogranicznik otwarcia drzwi - trzeszczy; kierownica nie wiem z czego zrobiona, ale powierzchnia już po 60tkm (3 lata) wyglądała jaby była pogryziona przez korniki - tandeta.
Na szczęście nie było.
- zużycie paliwa dla silnika 1.4 HDi 70KM 51kW