Ocena kierowcy - Peugeot 206 Hatchback

Rok produkcji 2003
Okres użytkowania: 1 rok
Peugeot 206 Hatchback 1.4 HDi 70KM 51kW 2001-2009 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Jeszcze raz powiem, super jednostka.
Zawieszenie : tylna belka, końcówki drążków
Karoseria : 2003 r, korozja tylnej klapy bagażnika
Inne : stuki w zawieszeniu przy jeździe na nierownościach
Dobry samochód dla osób jeżdzących wcześniej starym zdezelowanym polonezem, raczej drugi raz bym nie kupił tego samochodu. Dobry samochód do jazdy w firmie na długich trasach za sprawą niskiego spalania.
Praca tego silnika jest świetna, cichutki, zrywny wielki plus. Jedyna wada to drogie części zamienne w porównaniu do 2.0HDI, więc polecam zdecydowanie 2.0HDI.
W porównaniu do mojego wcześniejszego samochodu skrzynia biegów to koszmar. Biegi wchodzą ciężko, szczególnie w zimie - w Seacie to czapki z głów, wielka precyzja, krótkie sportowe przełożenia.
Mała kabina powoduje uczucie miękkości, ale to może efekt przyzwyczajenia do poprzedniego samochodu.
Dobra widoczność, jednak wielki minus za brak regulacji foteli - fotel kierowcy to tragedia, kilka razy naprawiany i dalej swoje.
Nie narzekam choć mam auto bez klimy i bez elektryki - nie polecam wynalazków peugeota, bardzo awaryjna i droga w naprawie elektronika.
Autko małe i nie ma co wymagać miejsca, jednak dla małej rodzinki w sam raz.
Bardzo przeciętne, w zimie skrzypią plastiki, słychać szumy z zewnątrz przy jeździe powyżej 100 km/h, ale takie usterki ma wiele samochodów nawet o klasę wyżej.
Wielki pozytyw za spalanie, jeżdze głównie w trasach i wynosi przy jeździe około 100 km/h jakieś 3,8 l. Najlepsze są Peugeoty bez bajerów, takie ogolone bez elektryki i najlepiej z silnikiem 1.9 - stara sprawdzona jednostka, a przede wszystkim tania w eksploatacji. Nie polecam serwisów, lecz sprawdzonych mechaników, a to dlatego że w serwisach często spotykamy praktyki szkolne, a gówniarze tylko wiedzą jak pobawić się radiem i pobrudzić tapicerkę !!!
Cena jest przystępna, lecz za te pieniądze można mieć coś starszego ale zapewniam że komfort jazdy będzie większy np. Volvo v40 z 2000r. zamiast 206 z 2003 r.
Brak napraw
Przy 138000 km wymiana sprzęgła, termostatu, naprawa tylnej belki, wymiana łożysk tył, drążki stabilizatora. Typowe usterki przy takim przebiegu i eksploatacji na polskich drogach od nowości. Nie polecam aut sprowadzanych, mają przekręcone liczniki, albo są po wypadku.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 HDi 70KM 51kW [l/100km]

4,6