Ocena kierowcy - Peugeot 206 Hatchback

Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 5 lat
Peugeot 206 Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1998-2009 - Oceń swoje auto
Auto ma w sobie to coś. Nie jest bezawaryjne ale sprawia dużo frajdy podczas codziennego użytkowania i dla mnie to główna zaleta.
Główna zaleta to elastyczność i wystarczające osiągi jak do codziennej jazdy. Do 100km/h ok. powyżej dostaje zadyszki.
Mało precyzyjna jak dla mnie i biegi wchodzą z oporem.
Jeśli chodzi i prowadzenie OK. Awaryjność słabiej - padają przednie wahacze - główny powód jakość dróg ale fakt, są nietrwałe.
Dla mnie bez uwag. Spełnia moje oczekiwania.
Przełącznik świateł mijania w autach francuskich to nie moja bajka. Pozostałe OK.
Ogrzewanie w miarę Ok . Jednak porównując z innym autami które użytkowałem np. Renault Megane I- to słabo . Ale może to kwestia mojego egzemplarza. Klima bez uwag OK chłodzi jak trzeba.
Jak na takie auto w nadwoziu 3D dla mnie wystarczająco. Często jeździmy w 4 osoby z dziećmi i nikt nie narzeka.
Silnik do 100km/h dobrze, powyżej hałasuje ale to przecież leciwa konstrukcja już jest.
Chyba jeżdżę za szybko :) ( jakoś mnie ponosi ) ale to raczej kwestia przyjemności z jazdy. Spala tyle co Astra 1.6 115 KM i przy tej masie to troszkę za dużo. Byłoby super 1l /100km mniej acz nie jest to dla mnie problem.
W sumie to auto mojej żony. Długo szukałem czegoś fajnego ( obecnie sam dużo nim jeżdżę ) ale po 5 latach nie podjąłbym innej decyzji a to już coś znaczy.
Wzór niezawodności to nie jest ale jak wspominałem wcześniej dla mnie inne argumenty mają znaczenie.
Wahacze ,cewka i sprzęgło. Chyba to ostatnie najbardziej mnie zaskoczyło. W sumie to nie sprzęgło padło tylko łożysko na wałku sprzęgłowym ale jak już się rozbierze to nie ma sensu robić fragmentarycznie. Z drugiej strony koszty części akceptowalne.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

6,0