Ocena kierowcy - Peugeot 206 Hatchback

Tomek, 16 lat temu
Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Peugeot 206 Hatchback 1.4 i 75KM 55kW 1998-2009 - Oceń swoje auto
Generalnie autko jest bardzo w porządku, tyle tylko że mój egzemplarz nie był szczególnie zadbany przez poprzedniego właściciela... Generalnie z tego modelu polecam diesle, naprawde bajka!
Na początku było ok, lecz teraz z silnika zaczynają dobiegać jakieś dziwne odgłosy, muszę to sprawdzić... Oczywiście po tej pojemności nie spodziewałem sie jakiegoś demona prędkości, a zwłaszcza po przesiadce z 3.0l benzyny;) Przy włączonej klimatyzacji latem spadek mocy dość odczuwalny.
No w 206(przynajmniej tym modelu) nie jest to nic specjalnego. Zmianę biegów określiłbym grzebaniem patykiem w wiaderku z gwoździami ;)
Nie narzekam, chociaż mam pewne problemy z przednim zawieszeniem, ale podejrzewam że to efekty działania poprzedniego właściciela, który prawdopodobnie zaliczył krawężnik przy większej prędkości. Mój pech że tego nie zauważyłem.......
Jak przystało na takiego małego "raka" jest dobrze, chociaż przednie słupki potrafią trochę przesłonić, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Wszystko tam gdzie powinno być.
Klima działa bez zarzutu. Jednak nie polecam zakładania zapachów na kratki nawiewu, powyłamywało połowę:P
Rzadko jeżdżę z tyłu, ale to małe auto więc kokosów nie ma. Z przodu przy wzroście 175cm jest nie najgorzej.
Mam poobrywane uszczelki w drzwiach więc jest trochę głośniej niż powinno, ale generalnie ok!
Nie posiadam komputera, ani też specjalnie nie kwapiłem się sprawdzać normę, ale myślę że mieści się w 9l przy głównie miejskiej jeździe.
Myślę że jak za te pieniądze ok.
Tłukące się szyby przednie, przy jeździe z otwartymi oczywiście.
Jako poważne usterki rozumiem awarię auta która nie pozwala na dalszą jazdę nim, a czegoś takiego jak narazie nie miałem.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

7,8