Ocena kierowcy - Peugeot 206 Hatchback

Pług, 18 lat temu
Silnik 1.1 i 60KM 44kW
Rok produkcji 2000
Peugeot 206 Hatchback 1.1 i 60KM 44kW 1998-2009 - Oceń swoje auto
Autko jest bardzo przyjemne, chodź czasem trzeba coś przy nim zrobić (to też wina Polskich dróg i traktowania peugeocika) ale nie bronie go, bo naprawdę ma trochę niedoróbek i uważam że producenci mogli niedopuścić do tych najpoważniejszych, polecam go ludzią którzy szukają ładnego, w miare oszczędnego i bardzo wygodnego autka na czasie. Jeżeli ktoś nie lubi zaglądać pod maskę i chce tylko lać paliwo niech kupi: Toyote, Hondę, Mazdę lub Suzuki. Lecz są to droższe auta, ale cóż za jakość i precyzje trzeba płacić. Jednak nie jest prawdą że 206 średnio raz w miesiącu stoi w warsztacie, wiele zależy (niestety) na jaki egzemplarz trafimy i też od dbania o autko.
Naprawdę jak na tą pojemność jestem zaskoczony, wcześniej jeździłem 106 (1.0) i teraz czuje się jakbym jeździł jakimś 1.4, ładnie przyspiesza już od 2600obr/min długie biegi, więc można jechać ekonomicznie, na trasy wiadomo przydałoby się więcej mocy, ale da sie wyprzedzić na 3 biegu można osiągnąć prędkość 130km/h więc w skrajnych przypadkach nie zostaniemy z tyłu (kiedy nie zdążymy zmienić biegu) Po wymienia filtra powietrza i na benzynie 98 auto bez problemu rozpędziło się do 165km/h a maksymalnie na prostej drodze jechałem 173km/h (ale na to potrzeba już troche czasu)
Biegi dobrze wchodzą, z wyjątkiem wstecznego, czasem problem z redukcją z 3 na 2 (jak wiele osób tu pisze) to powyżej 50km/h. Jednak są zastrzeżenia co do jej wykonania, nie polecam nikomu często ruszać z (długim) piskiem opon (jeszcze z obciążeniem)szybko można uszkodzić mechanizm różnicowy z czym też często się już spotkałem, na szczęście u siebie nie musiałem wymieniać całej skrzyni, tylko jakieś 2 "satelitki" (czy jakoś tak) ale wiele wiele razy słyszałem o konieczności wymiany skrzyni biegów, ogólnie to denerwujące, straszny bubel jeżeli o to chodzi (w 106 bardzo często gwałtownie ruszałem i jakoś przez 9 lat nic, skrzynia w świetnej kondycji)
świetnie się prowadzi, przy wyższych prędkościach też świetnie trzyma się drogi (jak nie Francuz) jest bardzo pewny i przyjemnie się go prowadzi, czasem mam wrażenie jakbym jechał większym autem.
W sumie dobra, z przodu super, gorzej z tyłu.
Wszystko pod ręką, bardzo ładna deska rozdzielcza (mi nie przeszkadzają przełączniki elektrycznych szyb na środku)
W moim 206 dmuchawa cicho pracuję i jest bardzo wydajna.
Kolejny raz miałem wrażenie jakbym wsiadał do samochodu wyższej klasy, z przodu bardzo przestronny, szeroko, z tyłu może przeciętnie.
Drzwi zamykają się jak w maluchu, słuchać nie przyjemny trzask blachy, ale słyszałem że można temu zaradzić więc polecam wygłuszyć drzwi od środka matą, no i trochę plastiki trzeszczą, w sumie to wszędzie coś słychać to z tyłu to z przodu, lepiej słuchać głośniej radia, silnik cichutki.
Jak ktoś ma delikatną nogę to spokojnie zmieści się w mieście w 6-6,5/100km, a na trasie troszkę ponad 5/100km, ale na taki wynik trzeba się starać, normalnie trzeba liczyć się z 6,5-7/100 w mieście i do 110km/h na trasie 6/100 a jak ktoś lubi przydepnąć to wynik 8/100 w mieście też będzie do osiągnięcia. Ogólnie uważam że jak na taką pojemność silnik mógłby palić troszkę mniej, ale też nie jest źle.
Jest dość drogi, ale przecież nie może kosztować tyle co (...) dacia logan. Teraz są ciekawe promocje w salonach w związku z wejściem Peugeota 207. I osobiście jakbym miał do wyboru wybrał bym 206 bo mimo upływu 7 lat od zaprezentowania go, ciągle jest ładny. Uczulam jeżeli ktoś zamierza kupić używanego na posłuchaniu skrzyni. A mianowicie, przejechać się wkręcić silnik np na 3 biegu na 3500 obr/min i puścic gaz aby silnik sam schodził z obrotów (tak do 2tys) i słuchać jeżeli auto będzie wydawać dziwne dźwięki, ale nie koniecznie głosne, ale takie coś w stylu "rzężenia, chrobotania" to na 90% to skrzynia.
Auto jest piękne i świetnie się prowadzi dlatego wiele można mu wybaczyć ... ale zdarzają się pierdołki, tam coś w zawieszeniu, czasem zapala się kontrolka ręcznego, w silniku narazie na szczęście nic (odpukać) nie zawsze są to drogie naprawy, ale jednak do Japończyka to mu daleko...
Niestety ta skrzynia biegów "z tektury" Często słyszę o jakiś błędach w silniku itp. na szczęście nie w moim egzemplarzu (odpukać)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 60KM 44kW [l/100km]

6,3