dobre auto, dobrze wykonane, wygodne, poręczne, zwrotne, zwinne, pewnie się zachowuje, godny polecenia, wybacza błędy niedoświadczonego kierowcy np. kobiety w szpilkach...
mrukliwy przy dodaniu gazu; nieco ospały, ale wystarczajacy na miasto, niewielki hałas pracy osprzętu (pasków, rolek), ekonomiczny i nie sprawia problemów (także zimą).
Na Autobahnie wycisnąłem z niego 160 km/h (ja+3 osoby).
ciężko wchodzi bieg wsteczny, aleto norma (nie tylko w 206!)
komfortowy, pewny, stabilny, nie przechyla się na ostrych zakrętach, łuki pokonuje jak przyklejony, trochę chyba za delikatny delikatny (jazde po bruku czuć na kole kierownicy); ciut głośna praca na polskich dziurach i płytach betonowych.
za szerokie przednie słupki, reszta OK
w porządku, wszystko pod ręką, na miarę, dopasowane i poręczne, lekko pracuje, w wersji Presence brakuje elektrycznych szyb i lusterek (ale coś za coś).
dość szybko się nagrzewa w zimie; lepiej nie wyłączać nadmuchu na przednią szybę (chociaż I bieg), parowanie gwarantowane! Tak samo przy zamknięciu dopływu z zewnątrz (ale to normalne).
z przodu super, z tyłu mało miejsca na nogi dla wyższych osób (powyżej 180 cm wzrostu), szerokość wnętrza OK, wyygodne fotele.
może być, chociaż czasami zatrzeszczy deska rozdzielcza i stukają rygle drzwi; słychać zawieszenie na płytach betonowych naszej "autostrady"....
Powyżej 110-120 km/h zaczyna być głośno (kończy się V bieg i przydałaby się VI).
tylko tankuję i jeżdżę, pali niewiele, średnio w mieście do ok 7 literków/100 km, przeglady co 2 lata lub 30 000 km.
za cały przegląd (tj. olej syntet. TOTAL Quartz 9000, filtr itd...) w ASO Peugeot z filtrem przeciwpyłkowym zapłaciłem 459 zł, to dużo?
wart swojej ceny, konkurencja nie oferuje niczego godnego za te pieniądze, porównywalne auto u konkurencji kosztuje sporo więcej - znam to z autopsji (5 lat pracowałem też w branży).
praktycznie bez problemów, wymieniałem obie żarówki H4, przełącznik kierunkowskazów wymieniono na gwarancji przy ok 8000 km; rysuje się przednia szyba (nie używać skrobaczek do lodu!)
do tej pory żadnych poważnych awarii (miejmy nadzieję).
- zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 60KM 44kW