Układ elektryczny
: wadliwe oprogramowanie komputera
: stuki po 30000 km
Sprzedawca w salonie i jazda próbna rewelacja. Serwis autoryzowany - DNO !
Samochód ciągle najładniejszy w klasie. Bagażnik za mały.
Mogliśmy dopłacić za silnik 1,4. 1,1 zdecydowanie za słaby poza miastem. Na szczęście jeździmy nim głównie po mieście.
Bez większych zastrzeżeń. Biegi zmieniają się lekko, a przełożenia są w sam raz.
Jest dobrze.
Tragiczna - niestety mocno zaokrąglone nadwozie daje taki efekt.
Bez większych zastrzeżeń. Jedynie regulacja wysokości fotela kierowcy (tzw. "katapulta") to nieporozumienie.
Ogrzewanie bardzo przyzwoite, ale wentylacja słabiutka.
Bardzo przyzwoicie, zwłaszcza z przodu.
W porównaniu z innymi samochodami tej klasy zupełnie dobrze.
Zużycie paliwa bardzo umiarkowane. Ceny przeglądów/napraw w ASO i sama praca ASO to skandal. Na szczęście gwarancja trwała tylko rok, a samochód poza irytującymi drobiazgami elektrycznymi w zasadzie bezawaryjny.
Za tę cenę można było kupić lepszy samochód, ale nie ładniejszy.
Kontrolka "check engine" zapaliła się kilka razy, ale samochód jechał dalej normalnie. Zwykle pomagało odłączenie akumulatora na kilka minut. Po ponownym założeniu klemy kontrolka się już nie zapaliła. Ale raz ten sposób nie zadziałał. oczywiście nie pojechałem do naciągaczy z ASO tylko do prawdziwego serwisu i tam wykryli, że jakiś czujnik może czasem "głupieć" przez sekundę lub dwie i stąd ta kontrolka. W każdym razie samochód nigdy nie odmówił posłuszeństwa i zawsze był gotów do jazdy.
Po 30 tysiącach kilometrów pojawiły się stuki w zawieszeniu (TO JEST SKANDAL !). Samochód jest delikatnie eksploatowany przez jedną osobę na niezłych jak na nasz Kraj drogach. Mam nadzieję, że to tylko łącznik stabilizatora, a nie wachacz. Druga wyjątkowo wredna awaria, która pojawiła się tuż po gwarancji to "automatycznie" włączający się sygnał dźwiękowy. Od tego czasu sąsiedzi mnie bardzo lubią... Pomogło przeprogramowanie komputera (195 zł - a powinno być gratis bo to ewidentna wada fabryczna).
- zużycie paliwa dla silnika 1.1 i 60KM 44kW