Czworka na szynach. Ale dobrze ze wzgledu na ekonomicznosc i wygode. To poprostu stary francuz nie lubiacy dziurawych drog. Duza dostepnosc zamiennikow.
To stosunkowo duzy silnik pojemnosciowo o dosc malej jednak mocy. Momentu obrotowego odmowic mu nie mozna. Scigac mozna sie nim przez pierwsze 50cm :-(
Skrzynia, a wlasciwie sprzeglo to dosc slaby element. Przynajmniej u mnie. Malo precyzyjna ale dobrze dobrane przelozenia, zwlaszcza 2,3 pozwalaja latwo poruszac sie po miescie.
Bardzo miekki. Bardzo slaby jak na polskie drogi. Zwlaszcza tylne zawieszenie.Problemy zaczynaja sie przy jezdzie w 4 osoby. Trzeba uwazac by czegos nie przychaczyc. Genralnie chce jednak powiedziec ze gdy podrozowalem nim przez kilka miesiecy po Austrii nie mialem problemow. Troche slabe hamulce.
Widocznosc jest naprawde extra. Duze szyby, ergonomiczne lusterka.
Moj model XRD wyposazony jest w dodatkowe 2 schowki przy skrzyni biegow i pod bezpiecznikami. Duzy schowek pasazera ( naprawde ogromny ). Z tylu troche ciasno. W wersji 3 drzwiowej przyzwoity bagaznik. Kolo jest pod spodem wiec plaska podloga bagaznika. Kanapa podnoszona ( ja pod kanapa woze: 2 ksiazki, pompke nozna, trojkat, linke holownicza i nie ma problemu. Naprawde komfortowe fotele, nie mecza przy dluzszej jezdzie.
Nie mialem problemu. Plynna regulacja to dobre rozwiazanie w nowych samochodach. W staruszkach na pograniczu wlaczenia moza "przypalac" wentylator. Wentylacja pracuje jednak troche glosno. U mnie jest dodatkowo szyberdach wiec latem no probem ! Zima nigdy nie zmarzlem.
Z przodu w 3 drzwiowce jest super ! Z tylu... hmmm jak japonski pilkarz - jakotako.
Ten pojazd nie nalezy do najcichszych. Zwlaszcza silnik jest dosc kiepsko wyciszony.
To rewelacja ! Na dluszej trasie (Katowice - Graz ) w 2 osoby i full zaladunek ( polozone siedzania i naprawde full ciezkich bagazy ) przy predkosci 90-110 zadowolil sie 4,5 litra na 100. Po miescie zima potrafil wziasc 6,5 ale nie wiecej.
nie mialem problemu z niczym pomimo pneumatycznego szyberdachu i elektrycznych szyb.
To sa stare pojazdy. Tutaj wszystko moze sie zdarzyc. Holowany do domu nigdy nie bylem ( i mam nadzieje ze nie bede )
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 D 59KM 43kW