Ocena kierowcy - Peugeot 106 II

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 5 lat
Peugeot 106 II 1.0 i 50KM 37kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : Powłoka lakiernicza całkiem niezła.
Zawieszenie : wachacze, tylna belka
Przeniesienie napędu : słabe sprzęgło
Układ hamulcowy : wypaczone tarcze hamulcowe, korozja przewodów płynu hamulcowego, słaby hamulec ręczny
Według mnie tragedia! Do 60000 km. pracował przyzwoicie. Potem powoli zaczeły się problemy. Nierówna i głośna praca, mam też wrażenie, że traci moc która i tak w tym modelu jest słaba. Ostatnio miałem okazje pojeżdzić 10 letnią Hondą Civic o przebiegu 120000 km. i szczęka mi opadła. TO JEST TECHNOLOGIA!!
Specjalnych problemów nie mam, ale już wymieniałem linke do sprzęgła i tarcze dociskową.
To najgorsza część auta! Sworznie wahaczy wymieniam praktycznie co rok (już mam tego dość), belka tylnego zawieszenia już po regeneracji (ok. 85000 km.), słabe tłumienie nierówności, mocno przechyla się na zakrętach. Oj dużo on mnie kosztuje nerwów i pieniędzy.
Dużo miejsca z przodu, ale z tyłu już gorzej. Jak na auto tej klasy duży bagażnik.
Przy prętkości powyżej 70 km/h zero komfortu. Na wolnych obrotach pracuje cicho.
Znowu muszę pomarudzić. Za dużo kosztują mnie naprawy. Spala ok. 7.5 do 8 litrów na 100 km. jak na autko o tak małym silniku to słabiutko. Może mam pecha i trafił mi się bubel, ale i tak wydaje mi się, że większość z posiadaczy przecenia ten samochód. NIE POLECAM!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.0 i 50KM 37kW [l/100km]

6,9